„На пет стъпки от теб“ може да се крие цяла нова Вселена – отвори очи и я погледни

Хората като общество имаме „вградената“ психологическа бариера да подминаваме болните, нещастните, „негодните“ индивиди сред нас, за да не помрачат собственото ни мъничко щастие. Възприемаме тези хора като втора ръка, като хора, които не чувстват и не изживяват живота по същия начин като нас. Не знам, това може и да са само моите лични наблюдения, но истории като тази на Липинкот за пореден път показват, че всички ние на тази планета сме толкова еднакви отвътре. Еднакви страхове, еднакви мечти, еднакво силни чувства на любов и омраза. И някак именно обречените любовни истории са тези, които най-силно ни трогват и най-широко ни отварят очите за несправедливостите по света.

Защо започвам с подобно тежко встъпление – защото именно това е крайното ми впечатление от тази история. След всичките крокодилски сълзи, които пролях, и десетките носни кърпички, които изразходих, изводът от цялата ситуация за мен бе „Не е честно, мамка му!“. Как така при наличието на толкова коварни болести, които най-безсрамно ни ограбват от младостта и обикновените радости на живота, вместо да съсредоточим сили и внимание върху изкореняването им, намираме за приоритет парите, властта, петрола и войните?! Добреее, направихме рязък завой към политиката, това не е такъв тип книга. Ето какво обаче можете да намерите на пет стъпки от вас:

⭐ Суровата реалност на болните от муковисцидоза – не стига, че годините им на тази земя са преброени от детска възраст, но и организмът им е силно податлив на всякакви инфекции и допълнителни заболявания; не могат да имат нормални човешки взаимоотношения; 90% от времето си прекарват по различни болници и здравни институции; и едничкият им шанс за удължаване на смъртната присъда се крие в смъртта на непознат – чрез трансплантация на бели дробове. Но именно тези, които дишат въздух назаем, оценяват истинската красотата на ежедневието.

⭐ Неведомите пътища на съдбата – може цял живот да планираш всичко до най-малкия детайл, да следваш стриктно правилата и да не си позволиш ни едно изкушение, но това не значи, че ще останеш в безопасност от нещата, които най-силно те плашат. Именно това е ценният урок, който Стела ще научи покрай дружбата си с Уил. Животът е за живите и дори едни дробове, функциониращи на 35%, не бива да спират поривите на сърцето.

⭐ Красотата на невъзможната любов – и тази на младата, на невинната, на първата, и изобщо на всички видове любови. Абе обичайте се, хора! Това е 🙂

⭐ Ще има рев! Съжалявам, но това е сърцераздирателна и толкова затрогваща история, че в последните й страници просто ще валят водопади от очите ви. Аз още суша килима у дома след моите изпълнения…

В скромните си 200 страници тази история побира толкова много емоции, толкова много истина за живота на тези от нас, чиито дни са преброени. История за безсмъртния дух, заключен в тленно тяло. История за преследване на мечти, за живот на пълни обороти, за нелепите обрати на съдбата и за красотата на звездите. История за всички нас, която да ни помогне да отворим сърцата си още мъничко към света и към хората около нас. Никога не се знае кой отчаяно се нуждае от подадена приятелска ръка.

Не се подвеждайте по етикета „тийн“ върху корицата на тази книга – обещавам ви, че крехките години на героите вътре носят мъдростта на поне десетина столетника.

Искрени благодарности към издателство Ибис за предоставената възможност! ❤

~ * ~

4 мнения за “„На пет стъпки от теб“ може да се крие цяла нова Вселена – отвори очи и я погледни

  1. Лора Вълчева каза:

    Прочетох книгата преди няколко дни и ми хареса главно,заради значението и смисъла , а именно да информира обществото за страдащите деца от това неизлечимо заболяване. Но понеже отдавна не съм тинейджър, лично за мен по-разтърсваща и приятна ми беше ,,Аз преди теб,,.

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.