„Малката билкарница в Монмартър“ – вашият личен наръчник за ароматно щастие

„Във въздуха се носеше деликатен мирис, който проникна в ноздрите ми и ги отвори за калейдоскоп от ухания… Разпознах цветя, кори и подправки… За първи път след толкова време се почувствах у дома.“

„Малката билкарница в Монмартър“ дава именно това – усещането, че сте у дома. Една вълшебна, омайваща с аромата и красотата си история, която няма да ви остави безразлични, още по-малко пък ще пощади чувствата ви. Знам, че ще е така, защото аз лично бях едновременно изцедена и силно заредена след прочита на книгата. Историята, рецептите, уроците по иридология, героите – всичко това забърква една аромотерапия за отпушване на чакрите, изтичане на негативната енергия и зареждане с толкова много позитивно настроение. Изобщо това е една книга, която ще заобичате още с първите страници.

Сюжетът разказва за младата природолечителка Виола, която цял живот скита из собствения си живот, търсейки мир и вътрешно спокойствие, търсейки липсващото парче на душата си, но все така остава на една ръка разстояние от пълното щастие. Родена и израснала в Рим, в богато и уважавано семейство, Виола зарязва висококвалифицираното си медицинско образование, за да замине за Париж, където се отдава на тайните на природата и лечебното й въздействие върху тялото, духа и ума на човек. Но се оказва, че и животът в Париж не й дава всичко, от което се нуждае, и така младата жена се завръща в Рим, за да практикува наученото за билките и етеричните масла. Така се запознава със съпруга си, с когото за кратко Виола всъщност намира пристан в бурното море от чувства в душата си. Но щастието й не трае дълго. След като коварна болест й отнема Мишел, Виола, изтръпнала и емоционално парализирана от болката, решава да се завърне „у дома“ – в малката билкарница на старата си приятелка Жизел Фльоре-Бури. И ето че пътят към нейното възстановяване е поет.

Всъщност пътят към душевно изцеляване се поема от всеки, осмелил се да се потопи в тази история. Знам, че за мен поне бе така. Дори тегобите ви да не се оприличават с тези на главната героиня, то болката и начинът, по който я изживява, по който се опитва да се справи с нея, са достатъчно близки до всичко, което някога сме изживявали самите ние. Така че, когато започнем да получаваме рецепта след рецепта за това как една или друга чакра се грижи за един или друг вид енергия в нашето тяло, как определена билка може да повлияе на стреса, негативните мисли, та дори и на различни физически болки и неразположения, то няма как поне мъничко да не почувстваме как собственият ни товар олеква. И макар централно място в историята да заема пътят на Виола към собственото й изцерение, то книгата в никакъв случай няма меланхолична или пък тъжна атмосфера. Точно обратното – книгата е лекарство, аромотерапия и една нежна песен за душата, един пътеводител към личното щастие, едно ефикасно хапче срещу депресията. Или с други думи казано – едно задължително попълнение към библиотеката 🙂

Много ми допадна как ни бе разказана историята на Виола. Малко в стил „от тук, от там“. Наратива се представя от нейната гледна точка, в настоящето, но постоянно има моменти на ретроспекция, с помощта на които миналото на младата природолечителка ни се разкрива стъпка по стъпка. Основно място в мислите й по отминалите времена заема бившият съпруг на Виола – Мишел, чиято сянка се разтяга от самото начало та чак до края на историята, но спомените за когото постепенно се превръщат от задушаващи и силно болезнени до сладко-горчиви, изпълнени с цветен аромат, морална подкрепа и ценни уроци.

В живота на Виола се появява и друг мъж, крайна противоположност на нежния и съобразителен Мишел, но също толкова способен да забърка торнадо от чувства в изстиналото сърце на героинята. Първоначално малко му се дразнех на Ромен за арогантното и на моменти доста грубо отношение, за непрекъснатите закачки и заяждания, но после се замислих, че Виола, изгубената и силно страдаща Виола, която тепърва се учи отново да ходи в света без емоционалната патерица на Мишел, има нужда именно от това – някой да я стресне обратно към живот. И да ви кажа – получи му се на Ромен. Пък и кой може да се сърди дълго на рошав рокер, който умее да готви и е страстен фен на литературата?! Аз лично вече съм влюбена!

Издателството са избрали за акцент на книгата лавандулата – корицата, книгоразделителят, та дори подаръкът свещ са все  на такава тематика. И това повече от всичко (освен самата история) ме радва изключително много. Но си мисля, че която и друга билка да бяха избрали, пак нямаше да сбъркат, защото книгата е изтъкана от цветенен аромат, от букет от билки, към които няма да останете безразлични. Освен това сюжетът се развива в Париж, в малка билкарница, криеща толкова много природни тайни за здраве и дълъг и щастлив живот, но най-вече – намираме се в Париж, хора! Разхождаме се по стари, калдъръмени улички, минаваме покрай Нотр Дам, излежаваме се в зелени паркове и вкусваме от неустоимата кухня на французите. И лекуваме душата си. Така че какво повече да иска човек от една книга 🙂

Сърдечни благодарности към издателство Софтпрес за специалния жест, който поднасят с книгата, а именно ароматната свещ, но най-вече им благодаря, че споделиха тази книга с мен. История, за която съм крайно благодарна, че я има и че достигна до мен, и която превърна времето, прекарано в четене, в един незабравим момент на пълно щастие!

~ * ~

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.