„Кутия шоколад“ ни учи, че любовта и сладкото могат да преборят дори ужасите на войната ❤

Признавам, че ако не бяха милите хора от издателство Софтпрес дълго време нямаше да припаря до тази книга. Анотацията й ми се стори интригуваща, но като цяло не съм фен на историческите романи, защото поведението и обществените норми в тях са ми прекалено закостенели и в голяма част от случаите се оказват главната пречка пред щастието на героите. И това страшно много ме нервира. Освен това щастливият край не ни е гарантиран, а аз съм тотален sucker for love и приемам мрачни и безлични финали само при много изключителни обстоятелства. Не особено обещаващо интро, признавам, ноо трябваше да бъда напълно откровена с вас 😇 Става по-добре, обещавам 😉

И така, с тези предразсъдъци наум започнах да чета „Кутия шоколад“. И четох, и четох, и не можех да се спра да чета. Понякога се разсейвах и от други истории, но винаги имаше поне една прочетена глава за деня. Защото героите на Макинтош са не просто колоритни и забавни, те са пълнокръвни, истински хора от една минала епоха, макар и създадени на лист хартия. А Алекс Фробишър е дори една дама, силно изпреварила времето си. Но историята се пише именно от такива образи.

Това е история за шоколад, любов и тайните (и явни!) копнежи на духа на човек. Това е история за време, в което мъжката дума и чувството за чест са силна и достатъчна спойка за дълготрайни взаимоотношения между напълно непознати. История, в която сърца ще бъдат разбити, души ще бъдат освободени, а немалко мечти ще се сбъднат, макар и на горчива цена. Героите тук наистина ще ви впечатлят и ще влязат дълбоко под кожата ви с неподправените си емоции и зрялото си отношение към живота, войната и несправедливостите на света. А войната, или по-скоро последиците от военните действия, отзвукът от един ужас, обхванал не една и две страни – този мрак над душите на хората е представен толкова автентично, истинно и безцеремонно, че дори вкусът на шоколада не може да премахне горчивата нотка на войната от езика на четящите.

И все пак на фона на тази скръб и сивота, насред вихъра на първата мирна зима, разцъфва любов, която ще преобърне живота на всички замесени, ще пренареди фигурите по шахматната дъска и ще отвори пътя нагоре към мечтите и светлото бъдеще на своите подопечни. Е, преди това ще ги посмачка, ще ги изгори, ще ги поизмъчи така, както само една истинска любов знае и умее. Но не е ли крайният резултат от основно значение все пак?

Макинтош много умело и любопитно бе вплела интригите и препятствията пред щастието на своите герои. Препятствия, които към днешна дата може и да ни се струват мелодраматични и нищожни, но на фона на разбиранията, обществените норми и възприятия и ограниченото мислене на хората отпреди 100 години това са пречки, които се преодоляват с много мъки и усилия. И дори невинаги изходът е благоприятен. Поради което и искрено съчувствах на драмата в живота на Матю, на нещастието на будната и силна Алекс, апък на честта и мъжката доблест на Хари можех единствено да се възхищавам. Такива образи в 21ви век се срещат изключително рядко, като антики са, и именно една такава история като „Кутия шоколад“ те кара да осмислиш и оцениш тяхната истинска стойност.

Каквото и да си говорим обаче, съдбата е главният герой в този сюжет. Съдбата забърква такива сложни кроежи, в края на които дори читателят не може да повярва на това толкова прекрасно „случайно“ стечение на обстоятелствата. Съдбата направлява Алекс, Хари и компания по такъв невероятен начин, че да ни изведе до безмълвен и просто перфектен финал като за епохата, в която се развива действието. Краят на книгата представлява кулминация от всички преплетени пътища и лични истории в нея, една експлозия от чувства и сълзи, които ще трогнат и най-скованото сърце 😋 Разбира се, романтикът в мен няма как да не възроптае срещу липсата на най-чаканата сцена в цялата книга, при все че някои други определени герои получиха своето стопроцентово щастие, ноо няма да бъда прекалено черногледа, а дори напротив – твърдо вярвам в (предстоящата) щастлива развръзка между героите!

Трогателна, наситена с емоции, автентична – „Кутия шоколад“ е една удивителна история, която ще плени сърцето ви и ще го разтопи като блокче шоколад в топлите ръце на любимия човек. Ако и вие като мен търсите разтърсващи преживявания с романтична книга, то тази е именно за вас 🙂

Хиляди благодарности към издателство Софтпрес за предоставената възможност! ❤

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.