Reading update vol 2.0 (manga edition)

Здравейте, четящи! 🐞

Тази седмица реших да споделя кратко мнение за две манга поредици, които прочетох към края на миналата година, и които представляват много красиви, силно емоционални и пълни с мъдри уроци истории. А именно:

„Your name“

Тази манга всъщност включва лек свръхестествен елемент в сюжета си. Момче и момиче започват да сънуват, че са от противоположния пол, живеейки живот, който смятат, че е далеч по-лек и безгрижен от техния собствен. Докато в един момент става ясно, че реално се прехвърлят духом в тялото на другия. В началото е забавно, лекомислено приключение, но постепенно Мицуха и Таки откриват и споделят страховете и нещастията, както и радостните си моменти. И естествено се влюбват един в друг. Но драматичните обрати тепърва започват – оказва се, че двамата живеят в различни времеви линии, освен това веднага щом се върнат в собственото си тяло започват да забравят за преживяванията си в чуждото такова. Само че Таки ще трябва да се вкопчи здраво в разпокъсаните си спомени за живота на Мицуха, защото от това… ами от това зависи всъщност животът на Мицуха. Историята започва леко мудно, но с наближаването към финала динамиката се ускорява, героите изпадат в безумна надпревара с времето, а краят е толкова трогателен и сърцераздирателен, че всякакви негативни впечатления от сюжета биват изтрити моментално. Определено една доста добра манга от противоречивия понякога за мен Макото Шинкай.

„A silent voice“

Тази история беше доста емоционална за мен заради основната тема, която разглеждаше, а именно тормозът в училище и сред връстници. Шоко е момиче със слухово увреждане, което търпи непрекъснат порой от подигравки във всяко следващо училище, в което майка ѝ решава да я премести с надеждата за ново и по-добро начало. Но началата стават само още по-тежки. Особено когато Шоко се сблъсква с Шоя, местния хулиган в последното ново училище, в което тя се мести. Сблъсъците между двамата ескалират до ниво, отвъд което съучениците и приятелите на Шоя решават да му обърнат гръб и изведнъж той става новия обект на подигравки на околните. Момчето съвсем естествено решава да се изолира и да обърне гръб на всички и всичко и просто да продължи живота си по някакъв начин. Когато няколко години по-късно получава шанс да се извини на Шоко и да поправи минали грешки, цял порой от събития, обрати и непредвидими сблъсъци с миналото ще се изсипят върху главата на аутсайдера. Мангата разглежда доста сериозни теми отвъд основната за тормоза над индивида – засягат се въпросите за депресия, самоубийствени мисли и действия, вината и прошката, вторият шанс и израстването на индивида. На моменти историята придобива леко мрачен и потискащ характер, изобличаващ грозотата в човешките отношения, но в края на деня е важно да отчетем положителните неща, колкото и малки да са те. А с добър набор от приятели това дори става приятна задача. Както казах, много емоционална и красиво написана манга, с поучителен сюжет и трогателен финал. Този път дело на Yoshitoki Ōima.

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.