Топ 5 кратки мнения за наскоро прочетени книги

Здравейте, четящи! 🐞

Ето че стигнахме до блог пост номер 4 на тема „Топ 5 кратки мнения за наскоро прочетени книги“. Февруарският Туткатон даде отплата и понеже пиша това предварително, то се надявам до края на седмицата, когато реално ще видите поста, вече да съм отметнала и четящата част от четатона и да съм постигнала онова митично чувство на удовлетворение, за което говорят старейшините по света.

С този пост също така давам начало на „рубриката“ Reading update, в която ще споделям по няколко кратки мнения за книгите, които чета или съм прочела преди известно време. Целта на това начинание е както да поддържам писателската дейност тук в блога, така и в един момент да се завърна към еднокнижните, пълнокръвни ревюта. Но не давам никакви обещания, защото ако 2020-та ме научи на нещо, то е определено да не си правя планове, да не се надявам и общо взето да не питам за бъдещето. Повярвайте ми, така е най-добре, ignorance is bless and all that other cr*p.

„Десетте хиляди врати на Януари“

Не знам колко от вас са успели вече да прочетат „Беззвездното море“ от Ерин Моргънстърн и тази книга, но истината е, че двете заглавия споделят много общи сюжетни линии. До толкова, че с лека ръка на сърцето мога да заявя, че „Десетте хиляди врати на Януари“ е по-добрата версия на „Беззвездното море“. Поне по мои сметки (нали трябва да сме политически коректни, на човек му се налага да си оставя вратичка за бягство тези дни). Определено книгата ми хареса с далеч по-структурирания си и смислен сюжет, хареса ми елементът с магията, хилядите непредсказуеми светове и приключенската нотка в наратива. За съжаление по-бавната динамика и липсата на повече екшън малко ме разочароваха, а и главната героиня си беше доста наивна и неотличителна на фона на много други персонажи. Може би историята щеше да постигне повече, ако беше писана за трилогия, но и така читателят получава достатъчно интригуващо и увлекателно четиво, с което да запълни приятно книжното си време.

„Сенките помежду ни“

Ето това е една наистина мнооого добра книга, направо фантастична! Прекрасно изграден сюжет, силни и отличителни персонажи, динамично и изпълнено с драми действие без да нагарча излишно. Всъщност през цялото време очаквах ГОЛЯМАТА драма да падне като бомба, вместо това историята се нареждаше последователно парче по парче с по мъничко драмичка тук-таме без особено големи изненади. Което в крайна сметка ми допадна като подход, далеч по-малко се напряга читателят по този начин. Друг огромен плюс беше тънката и не особено деликатна линия на феминизъм, която авторката бе успяла много умело да вплете в наратива, като по този начин показа правилната страна на борбата за равенство между половете. Историята по-скоро се съсредоточава върху израстването на персонажите и развитието на взаимоотношенията между тях, отколкото върху магията, опасностите или дори светът, в който се развива действието. Така че дори феминистките възгледи на Алесандра са някак на място, вместо да изпъкват като израз на поредната политическа коректност. Изобщо цялостното представяне на книгата е на абсолютно високо ниво, което трудно ще ви разочарова. Горещо препоръчвам!

„Изтръгнати от корен“

Това определено е една история, пропита с магия. Написана в автентичен приказен стил, примесен с малко западна романизация, книгата представлява едно увлекателно приключение, което няма да ви остави безразлични нито към съдбата на Леса, нито към тази на страдащия в сянката му народ. Това красиво и изкусно написано славянско фолклорно фентъзи (мой прочит на жанра) е точната щипка вълшебство, от която един читател има нужда в живота си. Персонажите са така близки до нас, балканските народи, че макар и географската карта на сюжета да е литературно копие на Полша, то братската любов си остава с дълбоки корени. И именно това е урокът, който в крайна сметка научава дори самият Змей – всяко живо нещо си пуска корени рано или късно и определено не може да избяга от съдбата си. Колкото и да се опитва да я изтръгне от корен.

„Сребърна приказка“

Наоми Новик можеше да кръсти своята „Сребърна приказка“ със същия успех и „Зимна“ и отново щеше да уцели в десятката. Тази история, макар написана в същия дух като „Изтръгнати от корен“, всъщност няма нищо общо с историята, а сама по себе си е жива, дишаща магия за сребро, зима, сделки с дявола и исполински действия в името на любовта – любовта към семейството, към земята, към родината, към народа. Цялата история е едно приключение от началото до края – нестихващо действие, надпревара с времето и невъзможните обещания, неспирна борба за живота между простосмъртни и вълшебните създания на нощта и зимата. На какво ни учи „Сребърна приказка“? Че всеки си плаща дълга рано или късно? Че все пак има хора, които се качват на трона с чуждо злато? Че любовта пониква и в най-студеното сърце, че слънцето изгрява и над най-свирепата зима? Или пък че понякога трябва да правим жертви в името на по-висшето добро? Всъщност има много нещо, което читателя може да почерпи от тези страници, без да му се налага да заплаща цена за това. Отвъд коричната, разбира се 🙂

„Разбити сърца“

Неща, в които никога не можем да сме сигурни: времето, животът, има ли чип във ваксината срещу корона вирус. Неща, на които винаги можем да разчитаме: времето, животът, Колийн Хувър да напише перфектната любовна история. Това е. Какво повече има да му мисли човек 👀 Бея и Самсон може и да са тийнейджъри, но миналото и личната история на всеки от тях са толкова мрачни и жестоки, че няма много възрастни, които биха успели да оцелеят в подобни обстоятелства. И все пак животът и любовта намират начин да ги съберат и да ги бележат по един очарователен и дълбоко затрогващ начин. И когато всичките сълзи бъдат проляни, всички надежди – оправдани, а времето е излекувало всички рани и разбити сърца, тогава човек действително оценява красотата на цялата картина. Типично по Хувърски.

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.