Пет срещи с непознат, пет възможности да откриете сродната си душа

Срещата ми с тази книга беше напълно сляпа. От уста на уста дочух мълвата, че историята била някаква извънземна направо, толкова различна, оригинална, пленителна и каква ли още не. Разбира се, първата ми реакция на проклет овен е да кажа „не, това няма да го чета!“. От друга страна страдам от синдрома „любопитна крава“, та все пак прочетох анотацията на книжката. И после си казах „нека прочета и първата глава“. След втората бях истински пристрастена към историята, а останалото… ами е история.

„Пет срещи с непознат“ (a.k.a „The one“, понеже аз я четох в оригинал) в действителност е една провокативна, увлекателна, оригинало замислена и поднесена на читателя книга, която безкомпромисно грабва любопитството, предизвиква морала и събужда мечтите ни за свят, в който любовта е на един ДНК тест разстояние. Представете си, че учените са открили и изолирали ген в човешкото ДНК и чрез тест и съпоставка на този ген могат да ни кажат коя е истинската ни сродна душа сред океана от риби на планетата. Човекът, който буквално е генетично кодиран да си пасне с нас на 100%. Само че, като във всяка добра история, нещата никога не са така прости, нито пък лесни. Защото генът на любовта не подбира пол, раса и вероизповедание, нито дори сексуална ориентация; не признава възрастови, междуконтинентални и морални граници, не скланя глава пред човешката драма наречена живот. Особено когато в уравнението се намеси и самият човек.

Сюжетът проследява пет паралелни и независими една от друга истории, в които персонажите се подлагат на ДНК теста и откриват сродната си душа. Интересната част започва едва след това, защото това не са типичните истории в стил направен тест, получени резултати, разменени данни за контакт, среща и заживели щастливо. Не, тук имаме ДНК съвпадения между психопат сериен убиец и служител на реда (мъничък спойлер, признавам, но то така или иначе тази конкретна информация се разкрива още във втора глава), между двама вече обвързани за различни хора души, между жив и умрял (да, правилно прочетохте), между хора, намиращите се на противоположни краища от планетата, и между самата собственичка на компанията, отговорна за откриването на перфектната ви половинка, и нейният на пръв поглед напълно неподходящ партньор. Постепенно, чрез кратките и увлекателни глави на повествованието, общата картина на сюжета се изгражда зрънце по зрънце, а личностните истории на всеки от персонажите претърпяват много драматични обрати, разкрити тъмни тайни, разбити амбиции и поети рискове в името на любовта. До последно е невъзможно за читателя да предвиди края на всяка индивидуална линия, а финалът определено е достоен за напрегнатия характер на сюжета. Допълнителният елемент, който прави книгата така интригуваща и впечатлителна, е достоверното представяне на едни напълно реалистични образи в лицето на всеки от персонажите плюс обрисуването на едно доста вероятно бъдеще за човечеството. Ей такива неща ти взривяват мозъка отма.

За мен „Пет срещи с непознат“ бе направо феноменално четиво, такова, което ме накара сериозно да се замисля дали бих се възползвала от подобна услуга и докъде бих стигнала самата аз в преследване на любовта. Отделно от това повествованието дава храна за размисъл над толкова други странични теми. Най-сериозната сред които може би идва със самия финал на книгата, защото именно той крие най-големият обрат в историята. Със сигурност това не е четиво, с което лежерно да си прекарате времето, а след това да забравите всяка една прочетена дума. Фактът, че пиша това ревю 4 месеца по-късно, доказва колко паметна е тази книга. „Пет срещи с непознат“ гарантира уникално преживяване, умопомрачителни емоции и незабравим сюжет. Силно препоръчвам да не подминавате заглавието в книжарниците следващия път 🙂

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.