Пътеводител на галактическия стопаджия… и още нещо

Не знам как да представя тази книга така че хем да отразя остроумния ѝ и находчив стил, хем да отдам почит на таланта на автора без да го наричам сексист и пещерняк. Да, мога да стигна толкова далеч в разсъжденията си.

Истината е, че Пътеводителят е класика, но в никакъв случай не трябва да го четете единствено и само поради тази причина. Да се чете дадена класика само защото книгата е обозначена с такъв етикет от шайка сноби е чисто безумие в моите очи. Историите са едни и същи – да, но очите и душата, които ги четат, са коренно различни, така че това, което може да предизвика душевен катарзис у едни, може със същия успех да се окаже приспивна песен за други.

Е, за мен галактическите приключения на Артът Дент и компания бяха много интригуващи и забавни. Все повече започвам да се убеждавам, че май скритото ми удоволствие е научната фантастика. „Доктор Кой“ например е добър показател дали поредицата на Адамс ще ви допадне – обожавам шантавия Времеви Лорд и неговите странствания из Галактиката, така че съвсем естествено ми допадна английският хумор и на тези книжки. А че те изобилстват от абсурдни ситуации, с които всеки от нас се е сблъсквал поне веднъж в живота си, е просто факт. Е, значително по-хиперболизирани, разбира се, но все пак.

Разгръщайки страниците на Пътеводителя ще попаднете на любопитни факти и разкрития за Живота, Вселената и всичко останало като това, че човекът е едва третото най-разумно същество на планетата; как всъщност е възникнала Земята; има ли Бог и какви са доводите в негова подкрепа/опровергание; какво се случва, когато андроид параноид развие маниакална депресия докато спасява света; колко жизненоважно е притежанието на хавлия; как е разрешен проблемът с яденето на животни, които не искат да бъдат изядени (spoiler alert – създадени са крави, които наистина желаят да бъдат изядени и са способни да изразят това си желание високо и ясно. И настоятелно 🐄); и какво е въздействието на най-добрата алкохолна напитка в Галактиката – Пангалактическият гаргаробластер. И още безчет други абсурди и невъзможности, превърнали се в реалност. Най-любимата ми сред които е обяснението на въпроса за летенето:

„Ето какво казва Пътеводителят на Галактическия Стопаджия по въпроса за летенето:
Има чалъм, казва той, в летенето, или по-скоро се иска умение.
Умението се състои в това, да се научите да се хвърляте на земята и да не я уцелвате.“

Предполагам няма да ви изненадам, ако кажа, че любимият ми персонаж пък е именно андроидът параноид с маниакална депресия Марвин. Той е като отражение в огледалото, ако това огледало е силно изкривена представа на едно несъществуващо бъдеще, а отражението всъщност не е мое, а на душата ми. Схващате ли? Не? Ами отговорът е 42.

Ако трябва да съм напълно откровена с вас обаче, Пътеводителят е увлекателно и необикновено четиво, което постига пълния си потенциал с първите три книги в поредицата. След това повествованието тръгва стремглаво надолу със сюжетни линии, напълно изсмукани от пръстите и съшити с бели конци. 6-тата и засега последна част, при това писана от съвсем друг автор, прави отчаян опит да върне поредицата към старите славни дни, но в крайна сметка не успява да възроди този конкретен феникс от пепелта. Все пак, ако достатъчно силно се влюбите в идеята на Пътеводителя, то ще си останете верни фенове до самия край. Както се случи с мен. А колкото до отправените обвинения към Дъглас Адамс в началото, просто искам да отбележа любопитния факт за абсолютната липса на качествени и силни женски персонажи в книгите. О, жени има, но се срещат буквално за цвят и изпълнение на биологичния им „дълг“. Сещате се колко добър отзвук намира този факт у мен.

„Всяко крайно число, разделено на безкрайно дава резултат, толкова близък до нулата, че е без всякакво значение и поради това може да се каже, че средният брой на населението на всички планети във Вселената е практически равен на нула.“

Сбогом и благодаря за рибата!*

~ * ~


*добре де, не е точно сбогом, пак ще се върна, и то скоро, но ако бяхте чели Пътеводителя, щяхте да разберете колко остроумно бе това изказване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.