Жената-Котка: крадец на души – ще й стигнат ли 9 живота, за да изпълни плановете си Селина Кайл

Това ревю ще бъдe в двете крайности – горещо похвалена история и студено критикуван превод. Така че ако кожата ви не е достатъчно дебела да устои на температурните промени, най-любезно ви желая приятен ден и до нови срещи.

За тези от вас, на които им е любопитно какво е мнението ми за „Жената-Котка“, настанете се удобно, запасете се с нещо за пиене и хапване и нека четенето започне… сега.

Окей, за да не съм напълно зла, ще започна първо с горещата част. Защото това е Сара Дж. Маас и разбира се, че историята, която е написала, е просто феноменална. За разлика от многобройните си поредици, където има времето и пространството да ни въведе в уникалните си светове, тук Маас разполага с 392 страници, в които да ни запознае с нейния вариант на образа на прословутата Готъмска Котка. И да ни накара да се влюбим в нея. Дали успява – да, по дяволите, и още как! Селина Кайл никога не ми е била по-любим анти-герой отколкото в образа й, представен от Сара.

За да съм напълно откровена, ще призная обаче, че персонажът на Кайл, пресъздаден от Маас, много повече ми напомняше на Котката от сериала „Готъм“ (изиграна от Camren Bicondova), отколкото на която и да било от другите персонификации на комиксовия герой. Което е още един плюс за Маас, защото именно тази Котка ми е най-любима от всичките – по-реалистична, по-съвременна, по-близка до „обикновения“ читател.

От друга страна нямаше как да не потърся малко от чертите на Селена Сардотиен („Стъкленият трон“) в характера на Кайл, защото най-малкото имената им се различават с една буква. Дааа! Дали Кайл е също толкова потайна, смъртоносна, хитра и изкусна във воденето на двойствен живот като добре познатата ни наемна убийца? О, да! Дали комплексната й личност крие добро и състрадателно сърце и ранима душа? – Да! Дали тези допирни точки ми пречеха по някакъв начин? Ни. Най. Малко. Като се замисли човек персонажите по начало си приличат доста в оригинал, така че дори преразказани през очите на Сара просто е неизбежно да видим по нещо от едната в другата и обратно. Но това, че делят общ характер, по никакъв начин не прави историите им дори бегло еднакви. Всяка си е откачалка сама за себе си. Не е ли просто прекрасно, когато се получи така?!…

Няма как да говорим за Котката и Готъм без да включим и няколко от другите знаменити персонажа. В случая Маас е избрала да хвърли светлина върху Отровната Айви, Харли Куин, Жокера и Батуинг. Признавам, че последният бе нов и за мен – очевидно има още какво да уча за комиксовите вселени на Marvel и DC. При все това всеки от тези образи си имаше адекватно и доста близко до оригинала (по мое лично мнение) покритие от страна на автора. Айви е страстен природозащитник с бърз и съобразителен ум, която крие повече от една изненади в ръкава. Харли е… ами „леко“ лудичка, „малко“ параноична, с поразбъркана психика и ярко изразена склонност към насилие – типичната блондинка, нали се сещате 😃 При все всичките й проблеми обаче дори тя ми стана любимка и много бих се зарадвала на нейна самостоятелна книга. Жокера бе представен повече като усещане, не толкова с реално присъствие, но определено за малкото екранно време, което му даде Сара, успяхме да видим психопата, който всички знаем, че се крие под пластовете грим. А Батуинг бе нещо ново и любопитно за мен, макар в последствие да го виждах единствено като бегло копие на Батман. Нещо като Робин, но с друго име. Което наподобява оригинала. И с костюм, който копира оригинала. И с емблема, която.. абе схванахте на къде бия. Може и да говори феминистката в мен, но Люк Фокс някак не успя да ме впечатли и да ме спечели на своя страна в борбата срещу „злото“. Може би защото злото, срещу което се бореше, бе Селина Кайл…

Говорейки за Люк Фокс се сещам да вметна нещо, което ми направи силно впечатление в историята на Маас. Може би се дължи на голямата ми заинтересованост към политическите течения на запад в последно време, или пък е в следствие от американската култура, в която съм се потопила в последните 10 години чрез филми, сериали, книги и информационни предавания, но някак бе неизбежно да забележа колко политически коректна бе книгата на Сара. Толкова политически коректна, че чак докарваше диабет на моменти. Е, историята все така си бе завладяваща и впечатляваща, но балканската ми „ограничена“ психика се подразваше от гимнастиките, които бе очевидно, че Маас е проявила, за да угоди на всички малцинствени групи отвъд океана. Тъжно е, че литературата и изкуството като цяло започват да падат жертви на политиката и обществената стигма. От друга страна предполагам цялата ни човешка история е белязана от подобни течения, така че кой съм аз, че да се оплаквам толкова много. Един мърморко, ето кой 😋

392 страници може и да се окажат твърде малко за някой друг, но за Сара Дж. Маас очевидно са предостатъчни да ни представи Селина Кайл в една светлина, в която никой не я виждал до сега. Не само това, ами и да успее да плени сърцата ни, да ни накара да съпреживеем всяка болка, тъга, но и радостите на героинята. Типично в стила на авторката, сюжетът ще стане прекалено оплетен и забулен в мистерии преди в крайна сметка завесата да се вдигне и да се разкрие геният на манипулативната Котка. Когато отделните парчета от пъзела се наредят, картината, която ще се разкрие пред очите на читателя, ще бъде повече от впечатляваща и оправдаваща всички очаквания. Селина Кайл е образ, изтъкан от сенки и противоречия, безкористно добър в самата си същност и с така реалистично пресъздаден характер, че прави симпатизирането на „лошите“ толкова лесно и приятно като самото дишане. 392 страници, наситени с драма, екшън и толкова сурови емоции, че ще ви се сторят като кратък миг след като отгърнете и последната от тях. Знам ли, може и да говори пристрастното ми аз – когато става дума за Сара, проявявам тежки симптоми на кон с капаци. Но все пак – „Жената-Котка: крадец на души“ е една великолепна и много интересна книга! Ако четете в оригинал…

Стоплихте ли се достатъчно? Нима забравихте, че ви готвя снежна виелица от хейт и негодувание? О, милите те! Навличайте пуловерите, шапките и ръкавиците и се гответе за Армагедон. Започваме:

Първата половина от книгата четох на български език. 5 дена и едва 200 страници прочетени. Не можех да повярвам, че тоя бездушен текст е дело на любимата ми авторка. Нещо не беше наред! Реших да премина на оригинала, ей така – за майтапа. Не знам кой я е превеждал тая книга, нито чия одобрена редакция и коректура трябва да виня, обаче тоя текст няма нищо общо с идеята на Сара! И ако това бе кой да е друг автор, може би щях да си затворя очите. Но да оакаш една такава чудесна история със стерилния си и напълно неадекватен превод, го приемам като лична обида. Като завърших останалата част от книгата в оригинал (което ми отне по-малко от ден сумарно), отворих нашенското издание на три абсолютно произволни места, за да сравня превода. Ограничих се до три, защото рискувах да извърша обществено линчуване на книгата, след като видях що за измислици и абсолютно неверни интерпретации на текста си е позволил преводачът. Абсолютно лишени от контекст диалози, крайно несъответстващи с оригинала изречения, и едно монотонно, апатично редене на думи, което ограбва историята от цялата емоция и красота, които ѝ е предала Сара, и я превръща в един стерилен и граматически коректен текст на български език! Е, на места граматически коректен, но това ми е най-малкият проблем с книгата. Така че sorry, not sorry към българския екип, стоящ зад изданието, обаче, хора, честно – очаквах повече от вас като име и като авторитет сред издателствата и особено с автор от ранга на Сара!

~ * ~

2 мнения за “Жената-Котка: крадец на души – ще й стигнат ли 9 живота, за да изпълни плановете си Селина Кайл

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.