Проклятие за мрак и самота или последна надежда за любовта

Тази книга бе точно това, от което имах нужда в последно време като история. А и отдавна не бях попадала на добро YA фентъзи. Момент – „Мрачни красавци“ май е в същата категория, нали? Всъщност както и да се опитам да ви опиша „Проклятие…“-то, слабо ще е. Най-близкото, което ми иде наум, е „Двор от рози и бодли“ – историите имат сходна атмосфера и подобни заложени сюжетни линии. И въпреки това изграждат коренно различни светове, всеки способен по своему да плени и поддържа живо читателското любопитство. Все пак „излапах“ тези нищо и никакви 480 страници за нищо и никакви три вечери. И това ако не е солиден показател… (солиден показател е, не ме познавате, но това си е личен рекорд за моето мързелешко четене).

Както става ясно от анонса на книгата, това е модерен преразказ на вечната класика „Красавицата и Звяра“. Покрай наизлезлите в последните години заглавия насочени именно към тази любима приказка осъзнах всъщност колко присърце ми е тя. Може би защото Бел е начетена, самоотвержена и неустрашима млада дама, която не се вълнува от суета, чуждо мнение или пък пари и власт. Бел доказва на всички, че любовта търси вниманието и грижата, споделените интереси и подкрепата, а не яки бицепси, лъскави коси и дебели портфейли. А и не е ли просто прекрасно, когато девойката спаси принца на бял кон 😋

Така де, преразказът на Кемерер е наистина модерен и доста оригинален, а Харпър бе борбеният персонаж, който ми липсваше в литературата от известно време. Умна, упорита, схватлива, с чисто и добро сърце, достатъчно голямо да обикне два коренно различни свята. А „недъгът“ ѝ ѝ служи единствено за по-силна мотивация да преодолява премеждията и неволите по пътя към постигането на поставената цел. Харпър е истинска принцеса воин, която хич няма да остави съдбата си в ръцете на когото и да било. Пък бил той и принц, страшен командир или пък тайнственият ѝ брат. Определено искам тази девойка за близка приятелка!

Принц Рен и командир Грей са доста противоречиви образи, главно защото в началото непрекъснато си сменяха ролите на доброто и лошото ченге и аз ту харесвах единия повече, ту другия. В крайна сметка обаче мисля, че везните наклониха в полза на командира просто, защото в моите очи той успя да изгради по-дълбока връзка с Харпър на емоционално ниво. В т.нар. friend zone. Докато отношенията между героинята и принца бяха предимно продиктувани от силната химия помежду им. Май оригиналният образ на Звяра най си ме печели до ден днешен, защото дори в „Двор от рози и бодли“ не бях напълно в отбора на Тамлин, въпреки любовта им с Фейра.

Тази книга ме грабна буквално с първите си думи и безпардонно окупира читателското ми време, докато не я изчетох от кора до кора. Налагаше ми се да водя преговори със себе си, защото исках да чета до малките часове на нощта, а в същото време на следващия ден трябваше да съм на работа. Не беше леко, обещавам ви. Но тази история определено си заслужаваше всеки безсънен час, прекаран в нейната компания. Авторката красиво и с огромна доза талант рисува пред очите ни нов прочит на класическа приказка с още по-силни и впечатляващи персонажи. Не знам как ще отрая до следващото заглавие в поредицата. Знам обаче, че това е история, която дълго ще остане в мислите ми.

Благодаря сърдечно на издателство Егмонт за предоставената възможност! А и задето изобщо са издали книгата у нас 😊 ❤

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.