Аноши

„Животът е хаос. Времето е ред.“

Няма да ви лъжа – трудно ще се върнете в света на Сивия Лондон след като прочетете тази книга. Защото, нали се сещате – ние живеем в света на Сивия Лондон. В това няма съмнение. Както няма съмнение, че скоро няма да се отърся от тъгата и празнотата, които финалът на това магично приключение оставя след себе си. Защото вселената на Шуаб определено всмуква безвъзвратно читателя в своите граници и няма сила, която ще ви помогне да се откопчите от случващото се между страниците. Но то няма и да искате да го направите, повярвайте ми.

„Заклинание за светлина“ подема разказа там, където ни изостави „Сборище на сенки“. С туптящо сърце и превъзбудено въображение, неусетно ще преминем през няколко Лондона, за да се изправим пред черна магия, загуба, смърт и спасение в последния момент. А оттам насетне историята ще става само по-интересна и по-заплетена.

След като са преминали през период на опознаване, на сблъсък, на раздор и погром в отношенията си, сега героите на това грандиозно фентъзи ще трябва да се съюзят заедно срещу общ и всесилен враг, ще трябва да загърбят различията и недоволството си един от друг в името на спасяването на магията и на световете, през които тя тече. Разбира се, жертви ще има, героите ще излязат променени, освободени, но и понесли големи загуби на крехките си рамене. Легендата за техните подвизи, за приключенията им, може и да не излезе отвъд тесния им приятелски кръг, но нас ще ни удари с пълната си и помитаща сила. Поради което трудно ще превъзмогнете последното Аноши, което ще си разменим с героите.

Какво да ви кажа – тази книга тотално ще преобърне представите ви за фентъзийно приключение. Както и за собствените си персонажи. Много любопитен и добре обигран подход на Шуаб е вплитането на ретроспективни сцени, с помощта на които засилва емоционалния ефект от предстоящото да се случи. Благодарение на ретроспекцията Холанд се превръща от враг и предател в нещо много близко до любим персонаж, чиято съдба силно ще развълнува читателя. Знам че поне с мен бе така. Ретроспекцията в книгата ще ни покаже още част от миналото на Кел, Рай и кралското семейство, от миналото на Алукард Емъри, както и на други, на пръв поглед незначителни персонажи. Но както самият жрец Тийрън се изказва по отношение на едно растение – „Цветът ще се орони, стеблото и листата – също. За това са предназначени. Акина подсилва пръстта, та да порастат други цветя.“ Е, Тийрън, това не значи че не мога да страдам, когато Акина си отидат от този свят. Пък бил той и измислен.

Не се притеснявайте, има и малко романтика. Е, доколкото шантавата Лайла и сдържаният Кел могат да минат за романтици. Добре де, няма лигави обяснения в любов, но именно това прави чувствата на двамата магьосници още по-истински и красиви на фона на мрачния хаос, обзел света им. Принц Рай също ще преживее известни любовни сътресения, но по-силни и белязващи ще бъдат дадените жертви в името на любимото му кралство. По своему мисля че Рай ще възмъжее до версията на своето Аз, за която се е подготвял цял живот и която малко или много е била отгледана вътре в него под напътствията на Кел, родителите му и най-приближените му подчинени. И може би жертвите му ще бъдат отплатени с малко (или много) любов 🙂

А за Делайла Бард какво да ви кажа – все така искам да бъда като нея, когато порасна. Дори не знам защо съм роптала в предишните си ревюта срещу острата й, арогантна и непредсказуема същност – именно такъв трябва да бъде човек, ако иска да оцелее в жестоката реалност, в която е израснала девойката. Е, да сваляш гарда от време на време също не пречи да направи живота ти цветен, красив и по-пълноценен, но то съдбата си знае работата – дори когато крадлата сама се дърпа, пак се озовава там, където й е мястото и сред хората, сред които й е писано да бъде.

Кел е енигма и си остава такава до самия край на трилогията. Понякога влудяващ, понякога очароващ, понякога арогантен, но винаги насреща, готов да подаде ръка и да бъде опора за тези, които са изгубили почва под краката си. Винаги готов да прости, да даде втори шанс, дори на най-смъртния си враг. Но дори и изгубен в собственото си минало, Кел е непоклатим във виждането си за бъдещето и е готов да пролее и последната си капка кръв в името на своето семейство, приятелите и домът си. И ето това го прави героят, който е нужен на тази история, редом с останалите заподозрени.

„Заклинание за светлина“ дава покой на толкова много духове от предните две книги. Отваря врати в някои взаимоотношения, затваря прозорци към други. Пречупва и изправя отново на крака участниците между страниците си, някои погребва завинаги, други променя неузнаваемо, трети освобождава от дългогодишните им окови. През цялото време обаче не спира да плете сребърните си нишки мигия в сърцата на читателите така, че да обезсмърти образите на Кел, Лайла, Алукард, Рай, Холанд и всички останали, взели участие в изграждането и преживяването на това вълшебно приключение. Не мога да ви опиша с какъв плам съм прелитала между страниците на тази книга и с какви тъга и огорчение затворих задната корица, когато прочетох финалните думи на Шуаб. Скоро не се бях потапяла така дълбоко в друг книжен свят, след откъсването от който да изпитвам истински физически дискомфорт. Което лично за мен издига Виктория Шуаб до висините на писатели като Маас, Кристоф и Лейни Тейлър. А сега само си представете вселена, в която Мия Корвере, Селена Сардотиен и Делайла Бард кръстосват магия една срещу друга. Или пък рамо до рамо. Ах, мечти и читателски фантазии…

Сърдечни и най-дълбоки благодарности към издателска къща Емас за предоставената възможност, но и затова че забелязаха Шуаб и трилогията й и й вдъхнаха живот на български език с талантливия си превод, прекрасните корици и вълшебното цялостно оформление на книгите ❤

Аноши.

~ * ~

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.