Гласът, Шумът, Земята, Небето, Ножът и връзката между всички тях в „Живият хаос“ от Патрик Нес

Сдобих се с поредицата съвсем случайно, благодарение на силната препоръка на самото издателство, докато бях на Варненската алея на книгата през 2018та година. И действително историята ме грабна още с първите си изречения, а шеметната динамика на действието само ме държеше в напрежение да разбера какво се случва в следващата и в по-следващата, и в по-следващата глава. Физически трудно ми бе да се откъсна от историята в името на здравословния сън. И много ясно, че не съжалявам за ни един нюанс сенки под очите.

Какво трябва да знаете за света – нищо. Абсолютно нищо. Защото всичко, което мога да ви кажа, за да опиша приключението на Тод Хюит, ще развали изненадата от постепенното разкриване на реалността, в която живее момчето. И тогава всичките ми сърдечни аритмии ще са били напразно, щом няма да мога да споделя преживяването с вас.

И все пак, накратко – в „Не пускай ножа“ срещаме Тод, който е последното невъзмъжало момче в град, в който всеки жител може да чуе мислите на останалите. Всички тези мисли се сливат в т.нар. Шум. О, освен това няма жени. Ама никакви. Заинтригувах ли ви вече? Един ден, само месец преди да стане мъж, Тод попада на място с проглушителна… тишина. Но това е невъзможно. Или пък не? Дали пък целият живот на Тод, нещата, в които вярва, не са лъжи и измами с цел… А, не! Няма пък да ви кажа. То не че и аз съм напълно наясно – все пак така и не успях да стигна до втората книга, но предстои да се сблъскам с поредната порция въпроси без отговори, които няма да спрат Тод по никакъв начин да препуска смело между страниците на историята си.

Да се върнем към настоящата книга – „Не пускай ножа“ ни разкрива цял нов свят, в който да откриеш истината за себе си и за заобикалящата те обстановка може да се окаже смъртоносно. Свят, в който е изключително трудно да израстнеш като добър и безкористен човек. Свят, в който на пръв поглед е почти непосилно да живееш, но който може само да те научи на смирение и честност, ако имаш смелостта да се опълчиш на системата и на доскорошните отровни привички на съществуване. Но в същото време не трябва да забравяме, че злото дебне отвсякъде и може би е далеч по-силно, отколкото ни се иска да признаем. И дори може би е на път да спечели войната на живия хаос.

Следва „Въпросът и възражението“ – тук динамиката на разказа се запазва, но атмосферата и самата история тотално сменят фокуса си, за да ни разкрият как две враждуващи страни се подготвят за същинска война, макар през цялото време да има сили, които се опитват да предотвратят военния сблъсък. Виждаме едни от най-ниските нива на поведение, на които сме способни като човешки същества. Виждаме защо едновременно заслужаваме и не заслужаваме втори шанс. Аз лично още дебатирам със себе си по този въпрос. Възражението не винаги е особено силно в подкрепа на човечеството обаче…

И стигаме до „Чудовищата на войната“ – финалът на тази толкова необикновена трилогия. Тук вече много неща и мотиви зад действия ни стават ясни, появява се трети играч на военната сцена и дори всъщност попадаме в епицентъра на една война, която заплашва да сложи окончателен край на света на Тод. Нищо не е черно и бяло опре ли до отнемането на чужд живот. Животът е пълен с нюанси на болка, радост и тъга, на щастие, любов и омраза, на огорчение и опрощение. Премеждията на един едва прохождащ юноша ще послужат за урок на тези от нас, които искат да намерят поука сред страниците на Патрик Нес. Лично аз останах крайно впечатлена от таланта, прозорливостта и страхотната фантазия на този автор. Дотолкова, че през 2019та съм си поставила за цел да посъбера още от творчеството му и да прочета поне още една негова феноменална творба. А колкото до тази трилогия – просто й дайте шанс. Наистина няма да съжалявате, обещавам ви 🙂

~ * ~

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.