„Съжалявам, чакат ме“ или докога можем да отлагаме живота си

„Съжалявам, чакат ме“ е книга за баланса, за равновесието, което човек трябва да намери в съвременния свят между личния и професионалния си живот. Особено когато си жена в мъжки бизнес – Яел преминава през целия спектър от пълен непукизъм до робска отдаденост на работата си, като и двете крайности разбира се едва ли могат да се нарекат здравословни. И тъкмо когато стресът и напрежението заплашват да я погребат под непосилната си тежест, миналото на Яел неочаквано се завръща, за да се окаже спасителният пояс и новият чифт очила, които са й нужни, за да придобие по-ясна представа за посоката, в която е поел животът й. Защото причината зад сегашната й обсесия с работата е и нещото, което ще я върне обратно при роднините и приятелите й.

Пълнатя промяна на Яел за десетте години в агенцията е стряскаща на пръв поглед, но с развитието на сюжета става все по-ясно какво е наложило появата на новата „Яаяа“. А след това плавното й осъзнаване и постепенното намиране на баланс между личното щастие и професионалните успехи допълва с прецизността си картината на романа. Първоначално бях леко подразнена от намека на Мартен-Люган, че една жена не може да бъде успешна бизнесдама без да има до себе си мъж или без да се съсипе под тежестта на поетите отговорности. Но в последствие става ясно, че всъщност ексцесиите на Яел са просто нездравословен начин за справяне с празнотата в живота й. Предполагам че може да се случи и с всеки мъж 🙂

Освен това не мисля, че вината за студеното отношение на Яел бе изцяло нейна – нейните близки и приятели можеха да проявят малко повече разбиране и толеранс към чувствата и стремежите й. Но всичко е добре, когато свършва добре предполагам.

Все така намирам за странен френския тон на разказ, но пък авторката компенсира успешно с пълнокръвните си персонажи и достоверното представяне на вътрешния им свят. В крайна сметка за мен „В светлината на утрото“ остава далеч по-силна и въздействаща история, но смятам че и от „Съжалявам, чакат ме“ човек може да си извлече немалко полезни поуки за живота и приоритетите на индивида.

Благодаря на издателство Ера за предоставената възможност!

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.