Добре дошли в Евърлес – място, където времето се краде, а кръвта се превръща в злато.

Нека започнем първо с корицата – извънземна, нали?! Тоооолкова е красива, обожавам я! Направо те подканя да се потопиш в един вълшебен свят, в който оживяват всички приказки, с които сме били приспивани като малки. Нека се уточня – Евърлес не е модерен преразказ на Пепеляшка, Снежанка или която и да било друга принцеса на Дисни, но атмосферата, персонажите и магията в този свят ще ви вдъхнат усещането, че четете именно такава приказка за лека нощ. Само че с повече мистерия и написана за малко по-пораснали деца. Съвсем ви обърках, нали? Минавайте на следващия абзац, може да успея да си подредя по-добре мислите там.

Представете си свят, в който парите такива, каквито ги познаваме днес, нямат никаква стойност. Вместо това разменна монета е времето. Собственото ни жизнено време, извлечено от желязото в кръвта ни. Време, което отнето може да ни състари, а прието може да удължи живота ни с десетки години. Звучи някак вълнуващо и ужасяващо едновременно, нали? Само че разделението между бедни и богати си остава все същото, без значение с каква монетарна система общуват помежду си.

Джулс Ембър вече десет години стои откъм страната на изнемогващата и мизерстваща работна ръка в покрайнините на Евърлес. Някога част от кипящия живот в двореца, сега тя е принудена да стои далеч от стария си дом и неговите управници – семейство Гърлинг. Но всеки ден тя с мъка наблюдава как буквално животът на баща й изтича пред очите й, затова в отчаян опит да го спаси и да му спечели допълнително време на тази земя, Джулс преглъща кошмарите и страховете си и се завръща в двореца в Евърлес. И приключенията й тепърва започват.

Както можете да се досетите, Джулс съвсем не е обикновена героиня и определено я чакат вълнуващи перипетии сред коридорите и в покрайнините на някогашния й дом. И докато се опитва да свърже двата края, за да спаси живота на баща си, младото момиче ще разкрие дълбоко погребани тайни, които завинаги ще променят бъдещето й. Джулс ще научи, че макар времето да е станало податливо на манипулации досущ като пластилин в ръцете на малко дете, тази сила крие огромни опасности и може да доведе до сериозни последици.

Това, което наистина поддържаше интереса ми към историята през цялото време, бе интригуващата мистерия около личността на Джулс, както и неспирните загадки, с които се сблъскваше героинята по пътя на търсенето на истината. Допадна ми колко реалистично бе обрисуван животът в малкото, изнемогващо село, в двореца сред слугите, отношението на висшето общество, дворцовите интриги като цяло. За скромните си 330 страници тази книга успява да ни разкаже вълшебна приказка сред добре изграден свят, пълен с магия, кръвни монети и собствени митове и легенди, като в същото време не отстъпва и на йота в емоционален аспект. Ставаме свидетели на случващото се през очите на самата Джулс и макар неизбежно жанрът да си идва със задължителните сърдечни трепети и необмислени младежки постъпки, Холанд успява съвсем леко да се докосне до тези клишета, без да задълбава излишно в тях, та да може пренаситеният читател на YA литературата всъщност да се наслади на нещо ново и свежо в любимата му секция от библиотеката.

Книга, която те омагьосва още с корицата си, и история, която се чете на един дъх – ето така мога да обобщя преживяването си с Евърлес. Поради което и няма да се поколебая да ви препоръчам книгата с два палеца нагоре и много сърчица, излитащи от погледа.

Много благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност! ❤

~ * ~

Едно мнение за “Добре дошли в Евърлес – място, където времето се краде, а кръвта се превръща в злато.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.