Супершефки, обединете се! Време е да спасим света 😊

„Никога няма наистина да разберете дали можете да постигнете нещо или да се отличите в нещо, ако не му се посветите.“

Признавам си, че преди тази книга дори не бях чувала името Лили Сингх, камо ли какво представлява личността зад него. А после от дума на дума, или по-скоро от клип на клип, потънах толкова дълбоко в света на Superwoman, че бе немислимо да пропусна да прочета и книгата й. Предпочетох да я изслушам с невероятния й глас и закачливите забележки, но все пак още на втория ден от публикуването й в България бях в книжарница Хеликон да си закупя копие. Съветите на Лили, начинът по който представя историята си, самият й живот и емоциите, които изживява всеки ден, всичко това я представя в светлина, толкова близка до нас самите, че е просто неизбежно да се влюбите в нея.

Но няма да се впускам в дълги и монотонни словоизлияния защо Лили е чудесен човек и перфектен пример за подражание за подрастващите. Тук сме да говорим за книгата й, с чието съдържание се запознах преди повече от два месеца, но едва сега успях да седна и да намеря време да посъбера мислите си. С една дума очевидно не съм усвоила всички уроци и съм далеч от това да бъда супершефка на живота си, но както се казва – малки стъпки. „Как да бъдеш супершефка“ далеч не е поредната суховата книга за самопомощ, както може би си представят много от вас, особено онези, които не са чували за Лили. Това е много увлекателно и закачливо четиво, написано на съвременен език, с 50 съвета как да сграбчите юздите на собствения си живот и успешно да започнете да контролирате нещата в него, които действително зависят от вас. Това е книга, която ще ви научи да не драматизирате излишно, да организирате времето и енергията си правилно (да, да, иронията не ми убягва – аз все още изпитвам сериозни затруднения с тези съвети), да приоритизирате акуратно целите си в живота, и най-вече да се приемете и обичате такива каквито сте.

„Хората имаме склонност да усложняваме простите неща, като ги обмисляме твърде много. Но ако направите крачка назад и си припомните приоритетите си, ще ви бъде по-лесно да вземете решение.“

Съветите на Лили, или както самата тя ги определя – правила за успех, са все изводи и житейски уроци, които самата тя е преживяла. С други думи, това не са резултати от търсене в Google, нито пък съветите на мама и баба затова как да станеш супер жена. Това са истински истории от реалния живот на едно момиче, което с цялото си същество усеща, че върви по грешен път в живота и поема огромен риск, като се хвърля сляпо в дълбокото море, наречено Интернет. Комедийните й и вдъхновяващи видеа в YouTube са само началото – тя търси кариера в шоубизнеса и киното, използва името си за благотворителни цели, стартира кампании за световна женска солидарност и гордо носи баджа „феминист“ наравно със Superwoman. Лили е свръхчовек, който ме впечатли с това колко земна и обикновена личност е въпреки славата и парите. Дори напротив – колкото повече пробива напред и нагоре, толкова повече осъзнава колко привилегирован и късметлийски живот живее, и толкова повече усилия хвърля в това да постигне равенство и благоденствие за тези, които нямат глас по света. Нали ви казах – свръхчовек!

Ако все още не сте убедени, че това е вашата книга, или все така не разбирате за какво говоря през цялото време, просто идете до най-близката книжарница и разлистете книгата на Сингх. Обещавам ви, че само след няколко прочетени изречения вече ще сте пристрастени. „Как да бъдеш супершефка“ е инвестиция за личностното ви израстване, която ще ви се отплати неизмеримо много в бъдеще. Със сигурност ще ви накара да се почувствате добре и да започнете да се радвате на малките неща в живота. А оттам пътят към успеха е просто въпрос на време и търпение.

„Не се опитвайте просто да вземете някой изпит; опитвайте се да изкарате най-високата оценка. Не се стремете просто да плащате сметките си; спестявайте достатъчно за пътувания. Не искам да пишете сценарий просто за да видите филма заснет; искам да спечелите „Оскар“. Тук е разликата между това да се задоволиш, че си оцелял, и да победиш като супершефка.“

~ * ~

Едно мнение за “Супершефки, обединете се! Време е да спасим света 😊

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.