„A Reaper at the Gates“ – зло или добро, всичко зависи от коя страна на историята стоиш

Така, така, така – доста време отлагах писането на това ревю и ето че кашата в главата ми не само че не е намаляла, но дори май е увеличила пропорциите си. Много нещо се случи в тази книга, много съдби се преобърнаха, много изненади изникваха, много зло беше пуснато на свобода, но и започна изковаването на голяма надежда. Книгата е силно динамична, пълна със събития, скачащи от сцена в сцена, а героите достигат нови измерения в развитието си, принудени да взимат съдбовни решения и да вършат неща, които никога не са си и представяли, че могат да извършат. Но войната, магията и Империята не прощават на никого.

Магията – магията в тази сага започва да взима все по-силна позиция и да разкрива все по-дълбоките основи на интригите, които въртят сюжета. И въпреки разкритията и политическите игри на всички участващи, в края отново ще останем изправени пред стотици въпроси, отговорите на които ще получим едва в следващата част от приключението в света на Тахир.

Героите – харесва ми как авторката набляга предимно на вътрешните терзания и на емоционалните борби, които водят персонажите срещу собствените си убеждения, инстинкти, а понякога и вменено възпитание и поведение. Всеки от тримата водещи образи трябваше да премине през своеобразен катарзис в тази книга и да жертва частица от душата си в името на общото благо. Но дали пътят напред е вече издълбан в камъка на времето или подлежи на промяна като пясъка в пустинята, тепърва ще стане ясно. Макар и в позиция на шахмат, царете и цариците на тази игра още не са направили финалния си ход.

Светът – друго, на което много държи Тахир по мое виждане, е светът и като цяло положението между книжниците и Империята. Още с „Въглен в пепелта“ положението на поробения народ твърде много ми напомни нашата собствена история и това все така не се е променило. Но осъзнах, че просто може би това се е случило с всяка потисната нация, заграбените й земи и отнетото право на човешка свобода на поданиците й. Управлението на цяла империя, особено такава, която се бори срещу външни, но и вътрешни врагове, е пълно с хитри политически маневри и безчувствени деяния. Място за емоции няма. Място за слабости – още по-малко. Ще могат ли лидерите на два враждуващи от 500 години народа да намерят обща почва и да съградят ново, по-светло бъдеще за последователите си? Отново, отговорите тепърва предстоят да бъдат разкрити.

„A reaper at the gates“ тотално превръща сагата за Елиас, Лайя и Хелене Акуила в епично приключение, което ще обсеби ума и възприятията ви за света и няма да ви остави безразлични към случващото се между страниците на книгата. Кога, как и с колко жертви ще приключи всичко е предмет на спекулации и много догадки, но само един човек може да ни даде истината. За съжаление се очертава, че Тахир ще ни накара да почакаме „известно“ време. О, хаш таг книжни проблеми! О, жесток свят!…

~ * ~

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.