„Наръчник за употреба и експлоатация на мъжа“ – сериозно, не мога да ви измисля по-добро заглавие от това!

Да ви кажа нехудожествената литература е горе-долу последното четиво, което бих избрала сама за себе си. Като цяло обичам да ме баламосват с приказки за митични същества, перфектни мъже и любимите ми YA истории, в които преодоляваме себе си и околния свят, за да намерим щастието. Такива приказки – за невъзможни неща. Обаче от време на време се появява някое интригуващо заглавие като това на Симеон Колев, което просто грабва вниманието и те кара да се замислиш. По препоръка на самата Рада Петрова (❤) моето мислене не продължи дълго. Ето как прочетох този наръчник. И останах крайно доволна, че го направих.

Макар самото заглавие да предполага закачливи и забавни насоки за „употреба“ на мъжа и такива да има в немалко количество в началото, в крайна сметка наръчникът на Симо Колев представлява по-скоро сборник с житейски мисли и разсъждения на автора над света, който ни заобикаля, с всичките му абсурди, тенденции, но и красиви черти. Мисли за това какво значи да си модерен мъж/жена, какъв родителски пример трябва да оставиш, какви стандарти в собствения си живот трябва да гониш и какъв човек ще решиш да бъдеш в ера без ценности и реална човешка стойност. Това, което наистина ме впечатли в разсъжденията на Симо, е, че до голяма степен (едни солидни 90%) се припокриваха с моите собствени възгледи по засегнатите теми. Хубаво е да знаеш, че някъде там в света навън има и други хора, които споделят мнението ти. Реални хора, не просто измислени герои. Колкото и да бяга човек от реалността, понякога е нужно да получи отрезвяваща доза от нея, за да опресни мирогледа си. И мисля, че наръчникът на Симо Колев предоставя именно това на българския читател.

Съгласна съм и с Мадлен Алгафари, че Симо трябва да се замисли сериозно за кариера в психотерапията, защото симпатичната му, закачлива книга помогна много за собственото ми самочувствие и самоосъзнаване в света, в който живеем. Ей така, между майтапа и смешките, човек може да научи много истини за живота и за самия себе си. Стига да притежава достатъчно отворен ум за това.

Благодаря ви, издателство Егмонт, за чудесното заглавие и за предоставената възможност! ❤

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.