Сезонът на злополуките

Пролет, лято, есен, зима – и през цялото време е „Сезонът на злополуките“

Една невероятна и умопомрачителна смесица между „Белжар“, „Ние, лъжците“ и „Без Хоуп“. Да, точно така – „Без Хоуп“. И в същото време историята беше уникална сама по себе си. Магията и мистицизмът заемат голяма част от историята, ставаме свидетели на оживели митове и приказки, на борбата на обикновеното с необикновеното. Обвитата в мистериозност атмосфера напълно те поглъща докато съвсем се изгубиш в редовете на случващото се и не знаеш кое е реално и кое – фантазия, не знаеш дали всичко няма да се окаже сън и какъв всъщност ще е краят за героите. А те са толкова пъстроцветни и различни в своята същност:

  • Кара – плаха, но любопитна, суеверна, но все пак с избирателна вяра – вяра в невъзможното, но не и в това, което е пред очите й;
  • Сам – той е единственото момче в групата и като такова демонстрира сила и непоклатимост пред злополуките и нещастията в живота си, ала вътрешно крие цяла буря от емоции и тайни, забранени копнежи на сърцето;
  • Беа е „вещицата“ в групата, връзката на приятелите й със свръхестественото, но самата тя понякога изпитва съмнения за света на духовете и невъобразимото; тя е пряма и откровена, нарича нещата с истинските им имена и не се страхува от проклятия или хорски предразсъдъци;
  • И не на последно място Алис, сестрата на Кара – тази, която отказва да повярва в невъзможното, която отрича свръхестественото, но която вярва с пълна сила в чудовищата, които живеят вътре в хората – все пак тя се е сблъсквала с две от тях; за Алис злополуките в семейството й не са нищо повече от следствия на погрешно взети решения, следствия от допуснатите в живота им „чудовища“; тя е трезвомислещата в компанията, както и тази с най-дълбоките и ужасяващи тайни; но именно нейните тайни накрая ще сплотят и освободят семейството и приятелите й от бремето на сезонът на злополуките.

Всеки от изброените допринася с нещо за цялостта на малката им група, заедно са неудържима стихия, разбиваща всякакви правила и принципи. Но нищо човешко не им е чуждо и в това правило влизат тайните, забранената им любов и болката от минало, което дори не разбират с пълна сила.

Възрастните в историята също имат своята ключова роля за случващото се – някои са злодеите, други – жертвите, а трети са ангели пазители, опитващи се да скрият миналото и да спасят бъдещото, понасяйки наказанието на настоящето.

Целият този водовъртеж от чувства и възприятия, реалност и измислица, митове и съчинени приказки започва с търсенето на едно призрачно момиче – Елси, което както се оказва, крие ключа към разрешаването на всички загадки в живота на героите. И когато истината излиза на яве, никой вече не е същият, но и всички са някак щастливи по своему, всички са свободни и никой вече не се страхува от сезонът на злополуките.

Красива книга с красива история, която те кара да се замислиш и която ти показва разрухата, причинена от криенето на множество тайни, особено на такива, които никога не са били твои. Едно торнадо от фантазии, което може и да представлява изпитание за малките умове, но ние, четящите, смело се хвърляме в тази бездна от емоции и накрая излизаме сухи от изпитанието, но малко по-мъдри, също като героите на тази невероятна история. И също като тях нека „да пием пак за пътя на водата“.

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.