Нов дом или заплаха ще намерят на Земята „Стоте“?

Върл фен съм на сериала „Стоте“. И не е като да не знам, че е заснет по едноименна поредица. Уви, така и не се реших да прочета книгите. Сега обаче първата е вече факт и на български език, така че нямаше какво повече да се дърпам. И преживяването бе също толкова интригуващо и завладяващо като това с екранизацията. А още по-хубавото е, че очевидно книгите следват съвсем различна сюжетна линия, което прави историята като чисто нова в един познат и любим свят.

Всъщност толкова ме заинтригуваха тайните и приключенията на книжните Кларк, Белами, Октавия и Уелс, че за отрицателно време се сдобих с аудио формата на останалите части от поредицата и за няколко дни ги прослушах на един дъх. Да, книгите имат далеч по-невинен и тийнейджърски ориентиран характер, не липсват и любовни мелодрами, но именно те са и основният двигател на действието. Голяма част от ходовете на главните герои са продиктувани от любовта им към близък човек, което предизвиква лавина от събитията, водещи до приключение след приключение.

Атмосферата в екранизацията на поредицата е далеч по-варварска, а възрастните имат много по-голяма роля в сюжета. Основният двигател на действието е оцеляването на всяка цена, а „небесните“ хора са далеч по-арогантни и нетолерантни към изненадите на Земята. Макар динамиката в сериала да ми допада страшно много, личният характер на историята в книгите също не ми бе безразличен. Наративът е представен чрез гледната точка на четирима от стоте – Кларк, Белами, Уелс и Глас. С напредването на сюжета става ясно, че тези малолетни престъпници пазят тъмни тайни, които биха застрашили живота им на Земята, но така също се оказва и че миналото им крие много пресечни точки, които идват на фокус под ясното, синьо небе на новия им дом. Всички тези разкрития могат да им костват живота, ако не съумеят да намерят сили за прошка и воля за ново начало.

Със „Стоте“ виждаме Земята през очите на колонистите за първи път от векове насам след жестока ядрена война. Откриваме следите от радиация в чудните луминисцентни растения, животните с две глави и хищните корени на дърветата. Въпреки негостоприемните на пръв поглед условия, нашите герои с много усилия и немалко перипетии успяват да превърнат малка част от тази непозната планета в свой дом. В „Ден 21“ откриваме, че стоте не са съвсем сами и че животът на Земята е продължил въпреки всичко, докато този на Колонията в космоса е към своя край. В „Завръщане у дома“ всезнаещите възрастни поемат обратно контрол над живота на „децата“, но след няколко трудно преподадени урока ще открият, че патилото наистина знае далеч по-добре от старилото. А във „Въстание“ читателите получават преживяване близко до това с телевизионния вариант на сагата, когато мирът на планетата е застрашен от фанатичните действия на група местни жители. Но всичко е добре, когато свършва добре и именно това ми допадна най-много в сюжетната линия на книгите: щастливият финал и завършеността на историята без излишно насилие и твърде гротескни сцени.

Изживяването с хартиения разказ е напълно различно пътешествие от това със сериала, макар и двете сюжетни линии да са еднакво силни и въздействащи. Яко ми допаднаха книжните версии на Кларк, Белами и Октавия, а Уелс и Глас бяха приятно допълнение към звездния състав. Макар в основата си да са все така изплашени и несигурни тийнейджъри, всички те израстват значително в хода на събитията и показват, че са способни на много повече от това просто да оцелеят на постапокалиптична планета. Животът в космоса може и да е отучил човечеството от основни морални и етични черти, но децата както винаги спасяват бъдещето като доказват, че никога не е късно отново да започнем да се държим като хора едни с други.

Благодаря на издателство Ибис, че запалиха отново искрата на „Стоте“ в сърцето ми! Не се заблуждавайте – макар вече да знам края на историята, нищо не ми пречи да я преживея за пореден път с всяка следваща преведена книга от поредицата 🙂

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.