„Морска магия“ ще ви очарова с вълшебния си край

Един епичен финал на една епична сага! Какво да ви кажа – имаше си всичко, както винаги: екшън, драма, любов, съдбоносни решения и още по-съдбоносни обрати, настръхващи сражения и кървави битки, а светът за малко да бъде унищожен. Но нашите шест храбри и упорити русалки успяха да се справят със всичко, хвърлено насреща им от съдбата и Орфео и да излязат от другата страна невредими. Е, пораснали, променени, помъдрели и забогатяли с нови приятели и любов във сърцата, понесли белези от приключенията и жертвите си, но все пак – невредими. Наистина една страхотна приказка, едно пристрастяващо приключение в един напълно оригинален свят, създаден изпод перото на тази толкова талантлива по мое мнение писателка.

Накратко – Ава плува към смъртоносни същества и единствено слепотата й я предпазва от това да стане тяхна жертва. Макар да открива пръстена на Никс, Ава е жестоко изиграна от проклетника Трахо, но успява да спечели неочакван съюзник в лицето на една блатна кралица с двама много колоритни бодигарда. Астрид пък се отправя към самото сърце на злото, заплашващо да превземе водите на русалките, но открива любов и разбиране и приемане там, където най-малко е очаквала. Получава и ценен подарък, който силно ще разклати вярата й в мисията и правилната й страна във войната срещу Орфео. Останалите четири русалки са събрани заедно в лагера на Черните перки и заедно преживяват много перипетии, заедно се справят със шпионина сред вътрешния им кръг, с връщането на трона на Серафина, със залавянето на предателите на Серулия и царското семейство, и с една лична драма, която така ме разтърси от евентуалния си фатален изход, че замалко да изгубя и аз вяра във всичко свято и добро 😮 😃 Но Донъли спаси положението и ни даде глътка въздух веднага след като сама се бе опитала да ни я отнеме.

Всяка от русалките продължава да се бори с вътрешните си демони, съмнения в способностите си, подценяване на значимостта си в общата им група. Сера все така не може да приеме товара на лидерството. Ава губи всякаква надежда след изчезването на талисмана на Никс. Бека е отчаяно влюбена в човек и не вижда изход от ситуацията, нито бъдеще за двамата. Астрид се изправя пред толкова разрушителна дилема, изходът от която ще определи съдбата на света. Линг и Нийла правят всичко по силите си, за да скрепят разпадащата се вяра и да прогонят отчаянието на приятелките си. Всяка се бори срещу заплахите отвън и срещу тези отвътре. И всяка излиза победител в края на собственото си изпитание. Мисля, че най-показателна за личностното израстване, за промяната към по-добро, за сплотяването на русалките в една непобедима единица, бе речта на Серафина преди сблъсъкът им с Абадон, както и песента й след края на това наелектризиращо сражение.

И така, стигаме до най-епичната, най-ужасяващата, най-спиращата дъха битка, и тя не бе тази с Орфео и неговата армия от мъртъвци (повярвайте ми, и там си бях на тръни), а изправянето на шестте русалки пред чудовището Абадон. Разплитането на мистерията около създаването му и самият му произход може и да бе отчаяло за миг шестте ни героини, но когато съдбата на света лежи на плещите ти няма място за съмнения и обмислени решения, а само действия – безразсъдни, смели, отчаяни, но и много ефикасни. И трябва да призная, че победата над Абадон бе нещо красиво и милосърдно, направо като извадено от приказките, но толкова добре представено.

Краят е повече от удовлетворяващ, имаше по една кратка история за това кой накъде е поел в живота. Как светът е тръгнал по пътя на бавното си възстановяване. Как мирът в моретата започва да изглежда не просто блян, а достижима мечта, основите на която вече са положени от нашите герои. И как злото никога не спи и винаги крои пъклените си планове. Но не се бойте – Сера, Нийла, Астрид, Ава, Линг и Бека са дали обет да бдят над мира в морските дълбини и нищо няма да ги спре да изпълнят този обет. Защото „любовта не умира“, както казват боговете.

Една задача изпълнихте, друга имате сега,
борете се, деца, да запазите водите от смъртта.
Във дълбините и на повърхността,
борете се, за да възтържествува любовта!

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.