„Сага за вода и огън“ – водно приключение на макс

В морските дълбини

Една страхотна морска приказка, която няма да сбъркате ако прочетете. Признавам, минава време, за да се свикне с леко тийнейджърския дух, който лъха от страниците, както и със специфичния морски жаргон, който авторката е развила специално за историята си, но веднъж влезли в ритъм, книгата ще ви отнесе! Пардон – ще се почувствате „приливно“! Хареса ми динамичността на действието, както и магическата аура в историята, а жаргонът, както споменах, е просто уникален. Стъписва на моменти, в други те събаря на пода от смях. Приключенията се редят едно след друго и просто не ви остава време дъх да си поемете, за да осъзнаете колко път са изминали русалките, колко много са преживели и още колко много има пред тях, докато изпълнят мисията си. А мисията им е повече от невъзможна, но изходът й ще определи оцеляването не само на моретата, но и на целия свят. Така де, нищо кой знае какво – само трябва да се спаси света от страшно чудовище, да се разкрие политически заговор, да се превъзмогнат лични загуби и да се съберат шест напълно непознати русалки от всички краища на моретата и задружно да преборят злото. Лесна работа, нали?! Е, ако не вярвате (и с право!), открехнете първата страница и обещавам ви няма да оставите книгата докато не прочетете и последната дума, а след това ще искате още и още.

Гибелна вълна

Достойно продължение на „В морските дълбини“, в което проследяваме няколко сюжетни линии паралелно. Забързаното действие го има и тук и на моменти действа в ущърб на историята според мен, но на фона на голямата картина, където се случват толкова много неща и непрекъснато се допълват нови елементи, това се оказва и плюс, защото не се налага да чакаме дълго за развитието на даден конфликт. Както и в първата книга, така и тук героите изпадат в безизходни ситуации, които на пръв поглед изглеждат и безнадеждни, но в последния момент се намира някой непознат да подаде ръка, някой съратник да им даде храна, някоя риба да им покаже пътя към скривалище наблизо. И нашите русалки винаги се измъкват от опасността. Така че както сърцето ви препуска бясно от страх, така в следващия момент се разтапяте от облекчение.

Динамиката в историята не позволява за плавно и щателно разучаване на чувствата на героите, но това съвсем не означава, че техните емоции не преливат от страниците – усещат се на пълни обороти и страхът на Серафина, и отчаянието на Нийла, и любовта между петте русалки. И като казахме любов – ще се срещнем отново с Махди и ще научим неща за него, които не сте и подозирали – или пък сте подозирали и сега се потвърждават. Но най-вече ще станем свидетели на израстването на тези русалки и особено на това на Сера, която в края на книгата, научила нови тайни и понесла нови поражения, лични и политически, вдига гордо глава, изправя царствено гръб и заема мястото си на царица, макар и отритната от собственат си родина.

Краят на втора книга идва със Сера, която повежда Съпротивата, и Линг, която разкрива огромна, тъмна тайна. Тайна, която ще промени хода на събитията в съвсем нова посока – към идващия „Тъмен прилив“ и мистериите, които очакват своето разплитане там.

Тъмен прилив

Не знам дали е от вече набраната инерция от предните две книги, или просто съм свикнала със стила на писане и жаргона, но третата книга ми се стори апогеят на историята за шестте русалки, натоварени с нелеката задача да спасят света. Разказът продължава в същата многостранна форма, разкривайки ни нови съдби и повече гледни точки над борбата срещу злото в моретата. Това задълбочава историята, обогатява я с нови елементи и нови разкрития, но също и с повече тайни и мистерии. Като цяло получаваме една наситена откъм екшън, романтика, приключения и душевни трепети книга, успешно приближаваща ни към кулминацията в последната част от поредицата.

Русалките, разпръснати и сами по морета и океани, търсещи вълшебните талисмани на своите предци, се изправят пред нечувани изпитания, които в повечето пъти се доближават опасно близо до смъртта. Но крайната цел надделява над страха и ужаса и вдъхва сили дори и на крайно изнемогващите героини. Разбира се, от помощ се оказват и характерните спасявания и бягства от опасността в последния момент, протегнатата от неочаквано място ръка, която измъква русалките от злощастната им участ. Динамиката на събитията както винаги редува моменти на щастие и радост с такива на тревога и болка, но именно тъмните води каляват нашите героини и ги подготвят за съдбоносния сблъсък с чудовището Абадон и неговия господар.

Още нещо, което ми направи впечатление и върху което искам да акцентирам, е заложената в основите на историята тревога и загриженост за състоянието на моретата и океаните по света. За омърсяването на околната среда и неконтролируемото избиване на множество морски видове. За това как действията на хората водят до смъртта на хиляди животни по света и като че ли никой не забелязва как битовите отпадъци и риболовните мрежи унищожават ценни животи. Това, разбира се, го имаше и в другите книги, но като че ли чак сега се събудих и осъзнах какво казват героите и към какво апелират читателя. Благородно и силно се надявам постижимо начинание. Защото истината е повече от тъжна, повече от ужасяваща. Всеки един живот има значение на тази планета и е крайно време всички да го разберат!

Като споменах разкритие на нови съдби и гледни точки, нямах предвид само това на повече русалки от шестте избрани. За кратко се запознаваме и с мислите на Лучия – новата кралица на Миромара. Да, тя е зла и разглезена, егоистична и подла, но също така носи сърце и душа, които са били наранени от околния свят. Понасяла е обиди и загуби също като останалите, но е поела по тъмен път, за да се справи с болката, причинена от тях. Разбирам защо би възприела Серафина като съперница, като пречка по пътя на щастието й. Дори бих се надявала за изкупление на душата на Лучия, но имайки предвид последните й действия в ущърб на Сера, нещо ми подсказва, че краят на тази русалка няма да е благоприятен.

В заключение ще кажа само едно – Донъли се налага като изключително интересен автор и нямам търпение да разбера как ще завършат приключението си шестте русалки от „Сага за вода и огън“!

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.