Чаша чай, нестихваща любов, мрачна легенда и два красиви града ви очакват в първата от трите рози на Донъли

За пореден път се убеждавам в таланта на Донъли и съм възхитена от способността й да напише автентична, пълнокръвна, завладяваща история, която да няма нищо общо с другите й новели. История, толкова жива и изпипана в детайлите, че неусетно те засмуква в един нов свят, в който те вълнуват съдбите на героите, усещаш смяната на сезоните и заживяваш нов живот, краят на който лежи изцяло в ръцете на Дженифър. Историите й са винаги за силни персонажи, изправени пред бурята на съдбата, която стръвно им нанася удар след удар под кръста, и които в крайна сметка преборват неволите и постигат всяка една от най-съкровените си мечти. Наред с немалка порция житейски уроци, но както е казал народът – „всяко зло за добро“. За съжаление.

„Чаената роза“ е в същността си исторически роман, но със силен модернистичен дух. Имаме романтика, толкова много романтика, но без пошла еротика или лигави любовни драми. Е, драми има, дори е доста пренаситена с тях, но отново всичко е в служба за изграждането на един феноменален сюжет, който ще ви остави без дъх от четене, настръхнали и готови за изненади от всеки тъмен ъгъл в тази книга. Буквално до последната страница няма да знаете как ще се развият събитията, от къде ще изкочи поредният обрат и как всъщност ще завърши цялото това шеметно пътешествие през улиците на Лондон и Ню Йорк. А както изглежда „Чаената роза“ поставя само началото на една нова ера от книжния ни живот – ерата на розите на Донъли.

Фиона Финеган и Джо Бристоу са двама млади и наивни мечтателя, които не искат нищо повече от това да се измъкнат от мизерията на крайните работнически квартали в Лондон и да отворят собствен магазин, в който свободно да развиват и демонстрират търговския си нюх в различни области. За Джо това е подбирането на добра реколта. За Фиона това е различаването на качествения, ароматен и изкушаващ сетивата чай. Във времена на размирици, синдикатни борби, серийни убийци и престъпни шайки обаче двамата ще научат един горчив и болезнен урок за безпомощността в лицето на властта, парите и лукавството на по-жестоките сред обществото. Животът на Фиона е разбит на парчета, когато тя става пряк и косвен потърпевш на манипулациите на трима безпощадни индивида, всеки борещ се за собствените си егоистични цели. Без покрив над главата, без никакви средства, без надежда и без семейство, с изключение на най-малкия й брат Шийми, Фиона се отправя на рисковано пътешествие към новите земи на Америка. Тук тя ще се изправи пред нови предизвикателства, които Слава Богу са далеч по-несмъртоносни, но също толкова емоционално наситени и подлудяващи. Фиона Финеган обаче е борец, достоен за шампионските титли във всяка една категория, и ще премине като вятър през всяка поднесена й трудност.

Десет години по-късно животът се е развил повече от благоприятно за двамата ни познайници. Джо е собственик на престижна верига хранителни магазини, а Фиона държи най-голям дял от пазара и дистрибуцията на чай в Америка. С такъв финансов гръб вече нищо не би могло да ги застраши и уплаши. Парите са им осигурили защита и авторитет, каквито никога не са и мечтали да притежават. Но и Джо, и Фиона, все още копнеят по едничкото нещо, което пази най-голям и истински смисъл в живота им – любовта. А и се оказва, че миналото им все още не е приключило с тях. Ето защо Фиона се отправя на пътешествие обратно към дома, а Джо прави и невъзможното, за да си извоюва желаното. Е, справедливостта възтържествува в крайна сметка, но не без своите жертви и изненадващи обрати до самия си край. Което и прави всъщност историята толкова вълнуваща и интригуваща с всяка следваща отгърната страница.

Два ценни урока ни преподава Донъли в тази книга: „внимавай какво си пожелаваш, защото може и да вземе да се сбъдне“; както и „колко висока цена трябва да платиш за една-единствена, глупава младежка грешка?“; Няма лесен начин да се научат тези неща. Няма лесен път в живота, особено за тези с талант и потенциал да превземат света. Но когато се бориш с хъс, когато си упорит, когато въпреки всичко запазиш вярата и надеждата, че мечтите се сбъдват, и най-вече когато се трудиш добросъвестно и неуморно, успехът рано или късно идва. И то идва с приятели! А накрая разбираш, че това, от което всички ние всъщност имаме най-голяма нужда, е просто мъничко любов и топлината на едно приятелско рамо.

Очарована съм от розите на Дженифър и определено съм впечатлена от широкоспектърния й талант, който е способен да ни разкаже тийнейджърско фентъзи, историческа драма, любовна история и детска приказка с еднакъв плам и дълбоки емоции, но с коренно различен дух, подходящ за съответния тип история. Адмирации! Конкретно сред тези 800 страници вярвайте, че ще се изгубите сред ароматите на чай, шумотевицата на работническата класа, уюта на мъничкия дом, блясъка на богаташките къщи, опасността сред тъмните улички и драматичността на една истинска, неукротима и незабравима любов. „Чаената роза“ ще ви стопли в зимните дни и ще ви предложи душевен рай, ще задоволи читателския ви глад и определено ще възбуди любопитството ви за съдбите на следващите герои в сагата. Е, посягате ли вече към „Зимната роза“, или съм само аз?…

~ * ~

Едно мнение за “Чаша чай, нестихваща любов, мрачна легенда и два красиви града ви очакват в първата от трите рози на Донъли

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.