Top 5 Wednesday: Top 5 Books of 2017

Йеееей! Днес е сряда и аз съм на време с поста за топ 5 в сряда 🤪😁 А и тазседмичната тема е доста интересна трябва да призная – топ 5 книги на 2017. Нужно ли е да обяснявам, че пак не се спрях само на 5 заглавия? Изхитрих се и посочих по няколко книги в пет различни жанра/стила/сходни атмосфери. Добре де, признавам, че идея си нямам как да нарека критерия, по който ги сортирах, така че вместо да навлизаме в излишна семантика (Боже, надявам се да използвам правилно всички тия сложни думички!), нека просто пристъпим към същността на поста:

1. Съвременна детска и юношеска литература

Годината започнах с препрочитането на поредицата на Дж. К. Роулинг „Хари Потър“ ❤ Бяха минали повече от 10, но за съжаление не точно 19, години откакто четох историите за първи път, а и кашата от филмите беше голяма, така че до някъде беше все едно започвам с Хари на чисто. Беше един вълшебен месец и половина, прекаран в свят, към който на много от нас ни се ще да принадлежим. Сега най-голямата ми книжна мечта е да събера цялата колекция от книгите за момчето, което оживя. Стискайте палци да доживея да я осъществя 🤪

Следващото заглавие в тази секция е отново цяла поредица – тази за необикновеното момиче Серафина, създадена от Робърт Бийти и представена на българския пазар от вещите Софтпрес-ци. Макар и детска, това е история, която ще ви плени още с първите си редове и малки и големи няма да искат да я оставят встрани докато не разнищят голямото зло, което заплашва мира и спокойствието в имението Билтмор.

2. Young Adult с поука 🙃

Или иначе казано моите най-любими истории за тийнейджъри. Според мен това са години, в които човек чувства най-силно, мисли най-нерационално и действа най-безразсъдно. Емоциите са сурови и умопомрачителни. А може и всичко да е дело на хормоните. Каквато и да е причината, когато героите ни трябва да се преборят с трудности в семейството, обществото, приятелския кръг, личните си различия и недостатъци, травми и стрес, или иначе казано трябва да се справят с най-гадните удари на живота и то от ранна възраст, тогава именно се получават най-истинските истории. Те ни показват силата на човешкия дух, устойчивостта на психиката, която макар и на ръба на пречупването, винаги намира начин да съхрани себе си и човека, който я носи. Такива, бих добавила феноменални, истории, които ме впечатлиха през 2017 година, са „Писма до изгубените души“, „Думи в тъмносиньо“, „Къща от стъкло“, „Времето отвътре“ и „Моето нещо“.

3. Young Adult (epic!) fantasy

Тук мога да говоря на дълго и на широко! Световете, които се изграждат, магията, която се развихря, героите, с които се срещаме, мечтите, които се разбиват, и победата, която се постига с много жертви, кръв и пот – всичко това и още толкова много ви очаква в заглавията, които ми отвяха ума през 2017 година. Започвам с кралицата на този жанр – Сара Дж. Маас и нейните уникални книги „Двор от крила и разруха“ и „Империя на бури“ ❤ Следва Александра Бракен, която ме впечатли още с поредицата „Тъмна дарба“, но именно „Пасажер“ ме спечели като неин заклет фен. Съвсем наскоро от издателство Егмонт ни зарадваха с още едно уникално заглавие, а именно „Мечтателя странник“ от Лейни Тейлър, която пък ми е в сърцето още откакто прочетох трилогията й „Създадена от дим и кост“. От издателска къща Емас пък ме запознаха с чудната красота на 20те години на миналия век и „Ясновидците“ в Ню Йорк, които вдигат летвата до съвсем нови висини с историята, която ни разказват. И накрая, но не на последно място, ще посоча „Каравал“ от Стефани Гарбър, която представлява една опасна игра, където всичко е възможно, а магията е необятна. А пък влюбването в историята е просто неминуемо 🙂

4. ❤ Романтика ❤

За къде сме без малко, или в моя случай много, романтика?! Любовни истории колкото щеш на пазара, а понякога от пренасищане дори не успяваме да усетим тънката сладост на някои заглавия. Други са си откровено пошли и недодялани. И все пак 2017 беше изпълнена с немалко изключителни истории, които показват много ясно защо любовта ще спаси света 😋 Започвам с абсолютния фаворит за мен в това направление – Колийн Хувър! Тази година се сблъсках с три нейни книги – „Жестока любов“, „It ends with us“ и „Confess“ („Споделени тайни“). Мисля, че най-силно бях разтърсена от събитията в „It ends with us“, а през 2018 се надявам да я видим преведена от Ибис и да разбера и вашето мнение за книгата. От издателство Софтпрес пък ме плениха със следните две заглавия: „Малката билкарница в Монмартър“ и „Афиши в огледалото“, като последната направо ми скри шапката с уникалния си стил и автентична обстановка около героите в две различни епохи. И като заключение ще вмъкна поредицата „Семейство Роял“, която е в далеч по-лек дух от гореспоменатите заглавия, но е много майсторски написана, увлекателна и интригуваща история.

5. Да ги наречем трилъри

Това са книгите в книжарницата, които най-рядко заглеждам. Все пак и там ме грабват различни заглавия, които рано или късно прочитам главно като разтуха между любимите ми жанрове от втора до четвърта точка. Тази година попаднах на няколко крайно интригуващи истории. Например с „Кутия за птици“ се сдобих на една промоция на Сиела главно защото бяха изчерпали друго заглавие, на което точех нокти от месеци. И добре, че е така, защото в мига, в който купих и разтворих книгата, Малерман ме спечели до живот. От Софтпрес пък ми зачеркнаха някои от заглавията в списъка с трилъри, които се оказаха дори по-добри от анотациите и очакванията, които имах. Говоря ви за „Последен в мрака“ и „На живот и смърт“ – истории като никои други за мен!

Това беше всичко от мен за днес. Au revoir, mes amis, и до нови срещи 😊

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.