Една тъжна, но красива история за всички нас, които сме родени от звездите

Честно казано цялостната атмосфера на книгата за мен бе сравнително тъжна и меланхолична, което в никакъв случай не го казвам с лошо. Сюжетът проследява преплетените съдби на трима души, всеки тихо страдащ във вътрешния си свят, без външно да дават каквито и да било индикации, че нещо с живота им не е наред. Личната трагедия на всеки от тези герои е достатъчно умело представена и емоционално подкрепена от автора, така че да накара читателя да бъде съпричастен с драмата, болката и тъгата на персонажите в книгата. Историите са тъжни, героите са нещастни, миналото им е болезнено, та затова атмосферата на книгата е леко тягостна, стояща на ръба между истерични сълзи и такива от щастие. Тогава се появява един черен котарак и на пук на всички суеверия пресича пътищата на главните герои и им носи щастие, покой и мъничко утеха. Котарак с много имена, но с едно голямо и добро сърце, пълно с достатъчно обич дори за онези, които сами вярват, че не я заслужават.

Както споменах, сюжетът е представен през погледа на трима герои, всеки със собствена драматична история, чиито съдби се преплитат по един не особено случаен начин. Именно това бе едно от нещата, които най-много ме грабнаха в книгата – да, наратива е малко предвидим в по-голямата си част, но пък по един много интересен начин оплита животите на своите персонажи, така че дори да знаете какво ще се случи да нямате търпение да прочетете реалната случка. И все пак има не един и два момента на изненада, които също допринасят за красотата на тази звездна книга – а още по-хубавото е, че изненадите са винаги положителни 🙂

Стела Кери работи нощни смени в хоспис, където помага на пациентите си да посрещнат последните си мигове комфортно и без болка. И където всъщност се крие от дистанцирания си и охладнял съпруг. Именно в хосписа Стела среща и Хоуп – момиче с фатално заболяване, което се страхува да живее, за да не предизвика смъртта по-рано от очакваното. А че Хоуп очаква неизбежна среща с Косата е отвъд всякакво съмнение. Само че, съсредоточила поглед в негативното, тя не забелязва положителните неща в живота си и това почти й коства щастието в бъдеще. Добре че едно от тези положителни неща е упорито като магаре на мост и не се отказва от младата жена за нищо на света.

Животът на Хю също се сблъсква с този на Стела, когато тя му предава съдбоносно писмо късно една нощ. Привидно животът на Хю не би могъл да бъде по-добър – мечтана работа, гъвкаво работно време, солиден финансов гръб, собствено жилище. Но Хю е сам, ерген, който няма интерес дори към мимолетни връзки с противоположния пол. Някои биха го нарекли коравосърдечен, егоистичен и апатичен. Но истината е, че Хю отчаяно се нужда да бъде обичан и обгрижван, само че все още не го осъзнава. Докато собствената му котка и една непозната жена не му показват пътя на изцелението.

Елементът с писмата е едно от любимите ми неща в подобен род истории – както самата Стела пише има нещо лично и интимно в това да оставиш мислите си на парче хартия; така им придаваш повече значение, повече смисъл, по-голяма тежест пред този, за когото са предназначени. Така остават завинаги запазени във времето. Всяка глава завършва с писмо, всяко с различен характер – сбогуване между влюбени, съпрузи или приятели; изразяване на благодарност към хората, които не са те оставили в момент на нужда; а защо не и шанс за една последна хаплива забележка към съседа, който ти е тровил нервите в продължение на дълги години?! Тези писма ще ви трогнат, разсмеят и просълзят с искреността и всичките сурови чувства, които таят в себе си.

Това е една история за втория шанс в живота, който не всеки от нас е така благословен да получи. За любовта, надеждата и стаените мечти. За борбата със смъртта, както и със живота след близка среща със светлината в тунела. Това е история, която ни учи, че всички ние сме родени от звездите и всички ние пак ще отидем там – на небето, на небосклона във вселената. Макар и тъжна, това е една щастлива история за всички нас с разбити сърца, с окастрени мечти и черногледи погледи към бъдещето. Една красива история, която препоръчвам на всички, които се нуждаят от малко сълзи, малко усмивки и много звезди на хоризонта.

Сърдечни благодарности към издателство Ера за предоставената възможност ❤

~ * ~

Едно мнение за “Една тъжна, но красива история за всички нас, които сме родени от звездите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.