Всеки от детайлите в живота на пътниците „Преди катастрофата“ води до фатален сблъсък на природа и технология

Интересна и оплетена история, чиято цел не е да ни взриви с отговора на загадката, а да напасне парчетата от пъзела до получаване на пълната картина. Защото истината е в детайлите и дори най-дребният от тях може да се окаже препъни камъка по пътя към дома. А злощастната катастрофа на частен самолет над океана слага край именно на това – на желанието на пътниците да си отидат у дома.

Историята започва със самата катастрофа, с борбата на оцелелите до достигнат брега преди природата и собствените им тела да ги предадат в ръцете на смъртта, както и с абсурдността на съвременните човешки взаимоотношения. Всъщност последното е подробно разгледано по протежение на целия разказ, защото именно това е основата на всички проблеми, водещи до фаталния сблъсък на машина и вода. Миналото, историята на всеки един пътник на този самолет, дори екипажът, всички те надграждат пласт след пласт, докато истината излиза на яве и ни дава така жадувания отговор на не един и два въпроса.

Както вече споменах, книгата започва с кулминацията в историята, а след това продължава в по-лежерно темпо, натрупвайки постепенно спекулации, теории и интриги над основния въпрос „Защо самолетът пада?“. В сравнение с другите два трилъра, които четох от издателството, действието в този е наистина в пъти по-бавно и разтегнато, но стилът на самата история е такъв, така че няма да изпадам в излишно негодувание. Да, предпочитам по-забързаните и наситени с действие и драма трилъри, но пък този беше приятна глътка разнообразие, особено имайки предвид акцента на автора. А именно – обратната връзка между парите и морала и как колкото повече имаш от едното, толкова повече губиш от другото. Или в частност – парите и технологиите ни превръщат в роби на собствените ни тела и желания, закърнявайки човешкото у всеки от нас. Е, не бих могла да се съглася повече. Защото както самата история ще ни покаже – става катастрофа, човешко бедствие, хора и цели семейства са загинали, а единственото, което занимава ума на всички, е любовният живот на оцелелите, както и какво наследство ще получи сираче на 4 години. Спекулациите, личните драми и интригите започват главоломно да растат, алчно подклаждани от жаждата за слава на един лицемер и от циничността на шепа служители на закона. Грозното у човека прозира в тази книга на всяка страница. Дори главният ни герой не успява да избяга от капаните на съвремието, но също така достига и до душевен катарзис, който играе ключова роля в това да бъде по-добрия човек във всяка от злостните ситуации, в които изпада след катастрофата. Животът на Скот претърпява пълен разпад, за да може мъжът да се издигне като феникс от пепелта и да си даде втори шанс за нормално бъдеще.

Мистерията около падналия самолет се разкрива с помощта на ретроспекция над живота на пътниците – оцелели и загинали. Докато в настоящето Скот се учи да живее с последствията от катастрофата, а властите се опитват да открият причината за нещастната случка, то авторът ни предоставя обзорен поглед над миналото на всеки пасажер, над пътя, който го е довел до борда на самолета и до решенията, които са взети в критичния момент. И дори на пръв поглед да ви се струва, че някои от личните драми са излишни, или че е можело да не се случват, дори да си помислите на няколко пъти, че вече сами сте открили причината за катастрофата – вярвайте ми, нищо не знаете! Хоули вдига завесата буквално в самия край на историята, така че до последно да се заблуждаваме, че ситуацията ни е ясна, но истината се крие в детайлите и докато и последният не бъде разнищен, нищо не е такова, каквото изглежда. Самият Скот ще го докаже на над 900 милиона зрители по телевизията.

„Всеки е отнякъде. Всеки има история, животът ни се развива по криви линии, които се преплитат по неочаквани начини.“

Да, крайната ми оценка не е особено висока (3.5 от 5 звезди), защото както казах това не е предпочитаната от мен скорост за развитие на действието, но историята наистина предоставя немалко теми за размисъл над наболяли обществени проблеми – фокусът на хората над повърхностни неща, изкривяването на истината от медиите, скалъпването на новини, вместо безпристрастното им отразяване, зависимостта от технологиите и бездушността на парите. Т.е. дори това да не е „вашата бира“ (чувам, че е модерен израз), то съвсем не значи че няма да намерите по нещичко сред страниците на това заглавие като за вашия вкус. Най-малкото за любителите на пъзели е една страхотна занимавка 🙂

Благодаря на издателство Софтпрес за предоставената възможност! Вече тотално се убедих в доброто качество на вашите трилъри – чакам следващото заглавие с нетърпение.

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.