„Тайният портал“ слага край на обиколките в миналото, но пък крие нови обещания за бъдещото

Дойде краят и на тази поредица. Трябва да призная, че Фьолер е създала наистина оригинална история със зашеметяващи описания на живота през отминалите епохи, както и интересен поглед над пътуването във времето. Не се бе отклонила от стила си и в представянето на Лондон през 1813 година – пищни рокли, карети, дуели в мъглата, блестящи бални зали, а героите ни за пръв път откакто са станали пазители на времето получават лукс, за който дори и не са си мечтали. Дори и да е през 19ти век. Разбира се, сега залогът е по-висок от когато и да било – съдбата на времето зависи от успешния изход на мисията на Ана и Себастиано, а както винаги Хосе не им е оставил никакви напътствия за действие. Добре, че Себастиано беше неотлъчно до русокоска през цялото време, иначе не знам как щеше да се оправи това момиче. Макар че и така успя да забърка няколко каши и да оплете тотално конците. И да, мнението ми за Ана не се е променило и на йота – това момиче е повече от глупаво и безотговорно в моите очи, особено имайки предвид, че вече четири години пътува във времето, сблъсквала се е с какви ли не опасности и пак нищо не й е влязло в главата. Май собственото й оприличаване с Майли Сайръс е напълно подходящо и отговарящо на истината.

Но нека се съсредоточим върху приятните аспекти на книгата. А те никак не липсваха – както вече споменах, авторката много умело е пресъздала атмосферата на Лондон отпреди два века. А разкошът, в който живееха нашите пътешественици, бе силно показателен, че сегрегацията между хората винаги е била налице, просто в миналото е била къде-къде по-открито заявена. И въпреки, че Ана изпитваше угризения, задето притежава роби, слуги, толкова много рокли и пари, това не й попречи да се наслади на имуществото си, докато все още имаше такава възможност. Но шапка й свалям, че когато изпадна в мизерната обстановка на една таванска стаичка не промърмори нито веднъж. И така – пищни рокли, изтупани джентълмени, строги обществени порядки, прислуга, имения и светски забави, на които почетен гост е Прини.. ъ-ъм, принц-регентът – всичко това е изпипано до последния детайл и така истински обрисувано, че няма как да не се почувствате част от стария свят. Но не всичко е бляскаво и красиво, защото в следващия миг попадаме в бедните квартали или е достатъчно само да видим отношението към подчинените на богаташите и става ясно, че елитът живее в разточителство и излишък, докато има умиращи от глад и бездомници на всеки ъгъл. Но всъщност не е ли така и до днес?…

Историята е увлекателна, чете се бързо, има своите си моменти на напрежение и мистерия, на смъртни опасности и неподозирани врагове. Получава се една шеметна надпревара с времето, в която загубилите ще останат погребани в миналото, а победителите ще отправят взор напред към бъдещето. Кой знае какво ги чака там – само един едноок старец, който е доста лаконичен в наставленията си. Но пък и на Ана и Себастиано не им трябва много, за да се отправят към следващото приключение. Жалко само, че ние няма да сме там, за да го видим.

Благодаря на издателство Ибис за предоставеното копие от тази уникална авантюристична трилогия!

~ * ~

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.